Hlavní obsah

Zahraniční obchod v dubnu překvapil, přebytek stoupl o 13 miliard

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zahraniční obchod Česka vykázal v dubnu přebytek 33 miliard korun, což je v porovnání se stejným měsícem loňského roku růst o 13 miliard korun. Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu rostly meziročně také vývoz a dovoz.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Objem vývozu stoupl letos poprvé v tomto roce, konkrétně o 6,4 procenta. Podobně je tomu i u dovozu, který letos zaznamenal první kladný meziroční přírůstek o 1,3 procenta.

Foto: ČTK

Vývoj zahraničního obchodu

„Celkově lze dubnová čísla hodnotit pozitivně, ale bylo by chybou je interpretovat jako obrat ve vývoji zahraničního obchodu. Takový závěr je předčasný – nyní bude záležet především na nadcházejících měsících a na tom, jak se bude vyvíjet situace u našich hlavních obchodních parterů, tedy především v zemích eurozóny,“ uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Za kladnými čísly stojí především vývoz strojů a dopravních prostředků, kde meziročně stoupl o 4,9 procenta. Stroje a dopravní prostředky přitom tvoří nadpoloviční většinu celkového českého vývozu. Podle analytika Michala Kozuba ze společnosti Home Credit se nejedná pouze o statistické vlny.

Stabilizace trhu s osobními automobily

„V dubnu se stabilizoval trh s osobními automobily v Evropské unii. Po měsících propadů o více než deset procent přišel měsíc, kdy se počty registrací zvedly,“ sdělil Kozub s tím, že pro Česko je to důležitá informace, protože dopravní prostředky tvoří největší vývozní artikl.

K meziročnímu růstu vývozu pomohly i polotovary a materiály (8,7 procenta) a průmyslové a spotřební zboží (17,4 procenta). Pokračující slabá domácí poptávka se naopak projevila poklesem dovozu u strojů a dopravních prostředků o 5,9 procenta.

„Náš výhled na jarní měsíce zůstává i přes optimistické výsledky dubnové statistiky neměnný. Klesající, v lepším případě stagnující trend bude ještě na jaře i na začátku léta pokračovat. Obrat očekáváme i podle Indexu asociace exportérů na konci léta,“ sdělil předseda Asociace exportérů Jiří F. Grund.

Kladné saldo si Česká republika drží se zeměmi Evropské unie. V dubnu to bylo ve výši 64,4 miliardy korun. Na druhé straně se snížil schodek se zeměmi mimo EU o 6,6 miliardy korun, připomněl Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám