Hlavní obsah

Zahraniční obchod se po roce dostal do schodku

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zahraniční obchod Česka v červnu skončil ve schodku. Činil 6,9 miliardy korun, což byl meziročně o 40,9 miliardy horší výsledek. Vyplynulo to z informací na webu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Stalo se tak po 12 měsících, kdy byl zahraniční obchod v přebytku.

Foto: Aly Song, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Za propadem stál vývoz, který rostl výrazně pomaleji než dovoz. Negativně se na výsledku podepsal i meziroční pokles přebytku obchodu s auty.

„Zahraniční obchod se zbožím za červen skončil v červených číslech. Zápornou měsíční obchodní bilanci registrujeme vůbec poprvé v tomto roce, čímž byla přerušena i rekordní posloupnost 12 po sobě jdoucích přebytkových bilancí,” uvedl k červnovému výsledku zahraničního obchodu vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislav Konvička.

Zahraniční obchod ČR v květnu skončil v přebytku 6,3 miliardy

Ekonomika

Přebytek obchodu s motorovými vozidly meziročně klesl o 10,1 miliardy korun. Zároveň se dál prohloubil o 8,1 miliardy korun deficit obchodu s ropou a zemním plynem, o 6,9 miliardy byl schodek vyšší i u obchodování se základními kovy a o 3,6 miliardy s chemickými látkami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám