Hlavní obsah

Kvůli omezení výroby aut klesá celý český průmysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová výroba v září meziročně klesla o čtyři procenta. Může za to zejména omezení výroby aut a jejich dílů. Jejich produkce meziročně klesla o 33 procent. Meziměsíčně průmysl klesl podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) o 3,3 procenta.

Foto: Novinky

Průmyslová výroba

Článek

„Do zářijových výsledků se promítlo zejména omezení výroby aut a jejich dílů. To však nemění nic na tom, že řadě dalších odvětví zpracovatelského průmyslu se i nadále relativně daří a jejich výroba je na vzestupu,“ popsal Radek Matějka z ČSÚ.

Jen pro představu, zářijová výroba osobních vozidel v největší tuzemské automobilce Škoda Auto byla zhruba třetinová ve srovnání s loňským zářím. „Vzhledem k váze automobilového průmyslu je jasné, že s takovými výsledky je obtížné, aby zbylá odvětví dokázala propad automobilů plně vykompenzovat,” míní Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Na druhou stranu se podle něj daří strojírenství a kovodělnému průmyslu. I tak ale propad automobilového průmyslu bude odvětví brzdit celé 4. čtvrtletí.

Odstávky automobilek potopily srpnové výsledky průmyslu

Ekonomika

Hodnota nových zakázek v září meziročně klesla o 1,2 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se snížily o 3,1 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 3,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám