Hlavní obsah

Zahraniční dluh Česka stoupl na 3,13 biliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dluh Česka vůči zahraničí loni vzrostl o 186 miliard korun na 3,132 biliónu korun. Dluh v cizině tak odpovídal přibližně 70 procentům HDP. Vyplývá to z předběžných údajů, které v úterý zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj zahraničního dluhu

Článek

Zahraniční dluh Česka v posledních letech roste stabilně. Mezi lety 2014 a 2015 stoupl o 213 miliard. V posledním čtvrtletí loňského roku se ale dluh o 62,7 miliardy korun snížil.

Přes jeden bilión korun se zahraniční dluh poprvé přehoupl na konci roku 2004, dva bilióny korun překonal v roce 2010,

Závazky se splatností delší než jeden rok se na celkovém dluhu podílejí 56,4 procenta. Ve struktuře dluhu se snížilo zastoupení bankovního sektoru včetně centrální banky. Finanční ústavy se na celkovém dluhu podílejí z 29,4 procenta. Na podniky připadá 48,1 procenta.

Dvě třetiny dluhu připadají na soukromý sektor. Třetinou se na zahraničním dluhu podílí veřejná sféra, tedy závazky vlády, soukromých subjektů garantované vládou a závazky s majoritní účastí státu.

Na samotný vládní sektor připadá 22,5 procenta dluhu, růst dluhu vládního sektoru souvisí s nákupy vládních dluhopisů zahraničními investory.

Reklama

Výběr článků

Načítám