Hlavní obsah

Za tři čtvrtletí meziročně přibylo nových stavebních spoření

Stavební spořitelny uzavřely za tři čtvrtletí 326 496 nových smluv o stavebním spoření. Meziročně se počet zvýšil o 7,2 procenta. Celková hodnota cílových částek nových smluv o stavebním spoření je 200 miliard korun, uvedlo na internetových stránkách ministerstvo financí.

Ilustrační foto.

Článek

Průměrná cílová částka, na kterou se uzavírají smlouvy o stavebním spoření, se meziročně snížila o 24,5 procenta na 610 000 korun. Cílová částka vyjadřuje budoucí záměry zákazníka, tedy kolik si hodlá naspořit nebo půjčit na bydlení.

Stát na podpoře stavebního spoření vyplatil za tři čtvrtletí 4,3 miliardy korun. Proti stejnému období loňského roku je to o 2,1 procenta více. Objem vyplacené státní podpory se mírně zvyšuje od roku 2019, předtím dlouhodobě klesal.

Celkový počet smluv o stavebním spoření byl ke konci září 3,2 milionu. Od začátku roku se tento počet snížil o 108 000 smluv. Od počátku roku se také snížila naspořená částka na účtech stavebních spořitelen z 366,3 miliardy korun na 336,2 miliardy korun ke konci září.

Jak neprodělat na inflaci? Češi mají už delší dobu jasno

Finance

Celkový počet úvěrů ke konci září ve srovnání s koncem roku 2021 klesl o 10 000 na zhruba 481 000. Celkový objem úvěrů naopak vzrostl o 19,4 miliardy korun na 338,7 miliardy korun. Poměr objemu úvěrů a naspořené částky stoupl na 100,8 procenta.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak poskytnou klientovi, většinou půjčují. Na českém trhu působí pět stavebních spořitelen.

Při koupi družstevního bytu hypotéka mnohdy nepomůže. Obraťte se na stavební spořitelnu

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám