Hlavní obsah

Za letní dovolenou u moře si připlatíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už loni si Češi za zahraniční dovolené připlatili v průměru deset procent a mírně zkrátili pobyty. Se zdražením zájezdů například do oblíbeného Chorvatska musejí počítat i letos. U vzdálenějších destinací pak hrozí zdražení letenek, protože aerolinky čekají nápor.

Foto: Profimedia.cz

Dalmatské pobřeží v Chorvatsku

Článek

„Zájem o Chorvatsko zůstává stabilní, protože má svoji věrnou klientelu, která se k Jadranu vrací každý rok. Meziroční nárůst cen se v průměru drží na deseti procentech. O něco vyšší je na Istrii, která nabízí vyšší kategorie hotelů a láká i klienty z Německa nebo Itálie,“ řekl Novinkám Jan Bezděk, mluvčí skupiny Der Touristik, které patří například cestovky Fischer a Exim.

Ceny se velmi liší. Zájezdy stojí od pár tisíc korun za apartmán s vlastní dopravou a jídlem až po desítky tisíc za letecký zájezd s plnou penzí.

Nejlevnější letní dovolenou si mohou Češi dopřát třeba v Tunisku, Egyptě nebo Bulharsku
Kateřina Pavlíková, ČEDOK

Například týden před sezonou v červnu v penzionu na dalmatském pobřeží autem stojí okolo 6000 Kč na osobu, bulharské Slunečné pobřeží v červencovém termínu letecky vyjde na méně než 10 000 Kč na jednoho. Týdenní letecký zájezd do Černé Hory ve čtyřhvězdičkovém hotelu na konci srpna je v nabídce za 24 tisíc korun. Pobyt na polském pobřeží Baltu v tříhvězdičkovém hotelu s wellness a vlastní dopravou v srpnu vyjde na 7000 korun na osobu.

Jadran znovu podraží, čekají se cenové rekordy. Chorvati mají nejvyšší inflaci v eurozóně

Ekonomika

Podle Jiřiny Ekrt Jiruškové z agentury Invia, která zprostředkovává prodeje zájezdů, jsou v tuto chvíli v Chorvatsku hotely a apartmány s ideálním poměrem ceny a kvality služeb už většinou vyprodané. Zůstávají nabídky do dražších hotelů.

„Pokud budou zákazníci s rezervací dražšího ubytování váhat, je možné, že budou hoteliéři s blížící se sezonou nuceni jít s cenou dolů a přiblížit se víc očekávání zákazníků,“ dává naději těm, kteří ještě taktizují.

Kurz koruny s otazníkem

Podle Petra Šatného z CK Alexandria se zdražení nevyhnulo žádné destinaci. „Dá se ale říci, že nejméně se růst cen projevil u těch bližších, kam se letí krátce, takže zdražení letecké dopravy má na celkovou cenu zájezdu menší vliv než u míst, kam let trvá déle,“ upozornil.

Cestovky podle něj nyní řeší oslabení koruny. Využívají sice nástroje zajištění proti změně kurzu, ani ty ale nejsou stoprocentní.

Last minute dražší

„K čemu při dlouhodobě slabé koruně může dojít, je to, že v létě budou last minute slevy nižší než v minulých letech. Zájezdy se tak v létě mohou prodávat dráž než v loňském roce. Tomu napovídají i velmi silné předprodeje,“ dodal Šatný.

Podle ankety Reuters mezi ekonomy by sice oslabená koruna mohla letos začít posilovat, ovšem spíše až ve třetím čtvrtletí, tedy po prázdninách. Během léta euro sotva zlevní pod 25 korun, teď se ve směnárnách prodává okolo 25,50 Kč.

Podle Aleše Kotka z CK České kormidlo mají ubytovací kapacity nakoupené někdy i roky dopředu, takže kurz eura spíš hýbá s kontrakty na další roky.

Aerolinky pod tlakem

Některé z předních tuzemských cestovek tvrdí, že plošně ceny zájezdů proti loňsku nezvýšily. A přesto si klienti mohou připlatit.

„Katalogová cena zájezdů zůstává stejná. Co se mění, jsou slevy. Nejde o zdražování, ale o snižování, nebo naopak zvětšování slev s přibližujícím se termínem. Teď už platí například last minute slevy na předsezonní termíny květen, červen – to je extrémně levná dovolená, navíc v obecně velmi žádaných letoviscích, kde bude v těchto termínech poloprázdno,“ uvedl Kotek.

Na prázdninové termíny platily first minute slevy, které se postupně snižovaly a teď jsou nejnižší. „Na nejžádanější termíny a klasicky rodinné pokoje už ale třeba nejsou žádné slevy, protože je tam silná poptávka, a některé kapacity už se na prázdniny prodávají za plnou cenu bez slevy,“ dodal.

Slabá koruna prodraží dovolené

Finance

Konečnou útratu za zájezd určují podle mluvčí Čedoku Kateřiny Pavlíkové nejvíc samotné preference klientů, tedy jaké ubytování, stravování a lokalitu zvolí. „Nejlevnější letní dovolenou si mohou Češi dopřát třeba v Tunisku, Egyptě nebo Bulharsku,“ uvedla.

CK Exim například zájezdy do Chorvatska, kam ostatně lidé hodně jezdí po vlastní ose, ani nenabízí, ale láká na pobyty v Černé Hoře, která vyjde celkově o trochu levněji.

„Černá Hora má před Chorvatskem řadu předností, a to nejen nižšími cenami, ale třeba i v tom, že ji ještě nenavštívilo takové množství českých turistů a má otevřené moře a spoustu čistě písečných pláží,“ připomněl mluvčí Exim Petr Kostka.

Důvodem, proč kupovat zájezd raději s předstihem, jsou i ceny letecké dopravy. Ty se mohou odrazit v nabídkách zájezdů ke konci léta.

Letos se čeká, že poptávka po cestování letadlem překročí úroveň před pandemií covidu, zatímco dodávky letadel klesají kvůli výrobním problémům Boeingu i Airbusu. Agentura Reuters očekává, že počet cestujících letos celosvětově dosáhne historické úrovně, a to 4,7 miliardy lidí, zatímco v roce 2019 to bylo 4,5 miliardy.

Podle průzkumu pojišťovny ERV si cestovatelé z Česka loni připlatili za zahraniční dovolenou meziročně v průměru deset procent. Délka pobytů se mírně zkracuje na průměrných 7,5 noci. Nejvíce se loni cestovalo tradičně do Chorvatska, na Slovensko a do Itálie. Velmi oblíbené bylo i Španělsko, naopak Egypt se o čtvrtinu propadl.

Zastihne vás během dovolené déšť? Zaplatíme vám, tvrdí singapurský hotel

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám