Hlavní obsah

Za bydlení u Temelína se platí miliony. Obavy aktivistů se nepotvrdily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Temelín

Přestože aktivisté, kteří brojili proti výstavbě Jaderné elektrárny Temelín, předpokládali, že o bydlení v blízkosti nebude zájem, opak je pravdou. Zjednodušeně se dá říct, že pokud chce někdo nemovitost u Temelína, zaplatí za ni miliony jako v jiných podobných lokalitách, kde jaderné bloky nejsou.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Dětské a fotbalové hřiště je v Temelíně kousek od jaderné elektrárny

Článek

Jihočeské realitní kanceláře nyní nabízejí k prodeji například vilku přímo v Temelíně, která je jen po částečné rekonstrukci, za necelých devět milionů. Zájem a ceny potvrdil i realitní makléř Petr Junek z Českých Budějovic.

„Dá se konstatovat, že ceny nemovitostí a stavebních pozemků jsou srovnatelné s podobně velkými lokalitami, jako je například Trhosvinensko,“ uvedl Junek. Podle něho je o nemovitosti v okolí Temelína zájem i protože obce mají dobrou infrastrukturu.

„Jsou velmi dobře opečovávané a často se nemovitost v této oblasti prodá i rychleji než v jiných,“ míní Junek.

U jihočeského letiště by mohlo vyrůst výzkumné centrum pro modulární reaktory

Věda a školy

Růst cen srovnatelný s Českými Budějovicemi

Podle studie Ústavu znalectví a oceňování Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE) je růst trhu s nemovitostmi srovnatelný i s tamním krajským městem. „Podle výsledků vykazují pozemky v bezprostředním okolí elektrárny nárůst indexu cen o 20 až 30 procent ve srovnání s ostatními sledovanými lokalitami.

Nemovitostní trh tak vnímá lokalitu jaderné elektrárny jakožto jednu z nejrychleji rozvíjejících se lokalit, a to i ve srovnání například s krajským městem České Budějovice,“ uvedla k výzkumu Klára Havlínová z marketingového oddělení školy.

Výzkum se zaměřil na vývoj cen nemovitostí v okolí elektrárny už od roku 1995, tedy od období výstavby, až po rok 2022. „Potvrdil, že daná oblast vykazuje značná specifika. Ve třetím časovém úseku v letech 2016 až 2022 ceny bytových jednotek překonávají jak průměrné hodnoty pro srovnatelně velké municipality, tak průměr kraje a České republiky,“ konstatují tvůrci studie.

Z vypouštěné temelínské vody vyrobila vodní elektrárna proud pro malé městečko

Věda a školy

Nejzajímavější poznatky přináší podle studie sledování indexů cen stavebních pozemků. Z indexu 100 v roce 2010 se index dostal na 437 v roce 2022. „Obavy obyvatel a nevládních organizací z poklesu cen pozemků v okolí jaderného zdroje se tak nepotvrdily,“ jsou přesvědčení tvůrci studie.

Mezi zájemci pracovníci elektrárny

Její spoluautor Tomáš Krulický předpokládá, že mezi zájemci o bydlení a pozemky jsou právě i zaměstnanci elektrárny. „Lze se domnívat, že pracovníci patří mezi průměrně až nadprůměrně situované osoby.

Nabízí se proto hypotéza, že rostoucí trend cenových indexů stavebních pozemků od roku 2010 souvisí se zájmem těchto pracovníků o pořízení vlastního bydlení v komfortní dojezdové vzdálenosti od pracoviště,“ míní Krulický s tím, že JETE zaměstnává asi 1300 lidí a 700 pracovníků dodavatelských firem.

Zájem o bydlení potvrdil také starosta Temelína Josef Váca (Nezávislí občané). „Ceny nemovitostí i pozemků jsou podobné jako kdekoliv jinde,“ konstatoval starosta.

Temelín také díky poptávce připravuje prodej stavebních parcel. „Zatím je projekt v přípravě, ale mělo by se jednat asi o třicet stavebních parcel. Poptávka by určitě byla,“ ujistil Váca.

Analytici: Rozhodnutí ČNB zatím trh s nemovitostmi nerozhýbe

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám