Hlavní obsah

Z Ruzyně létá už jedenáct laciných aerolinek

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Letiště v Praze-Ruzyni se stalo rájem pro nízkonákladové dopravce. Lákají je sem příznivé poplatky, které jim účtuje Česká správa letišť (ČSL), a především nebývalý zájem cestujících. Z Ruzyně tak létá už jedenáct těchto laciných aerolinek, které nabízejí spojení do celkem dvaceti evropských destinací.

Foto: Stanislava Dvořáková

Pozorovatelna tzv.einmannbunker na Kubincově kopci je dokladem německé okupace za 2.světové války.

Článek

"Loni jsme v Ruzyni registrovali osm nízkonákladových dopravců. Teď v dubnu k nim přibyly Flyglobespan, která čtyřikrát týdně létá na lince z Prahy do Glasgowa, společnost Sterling European Al, jež spojuje Prahu s Kodaní, a společnost Norwegian. Ta v polovině dubna zahájila lety do Osla a Trondheimu," řekla ve středu Právu tisková mluvčí ČSL Anna Kovaříková.

Smart Wings startují 1. května

V květnu se počet laciných aerolinek rozšíří v Ruzyni na třináct. Hned v první májový den slavnostně odstartuje svůj provoz první ryze český nízkonákladový dopravce, jejž pod obchodním názvem Smart Wings založila firma Travel Service. A od 19. května budou z Ruzyně startovat i letadla maďarské společnosti Wizz Air, která plánuje dva lety denně do Budapešti a polských Katovic.

Boeingy 737-500 v oranžovomodrých barvách Smart Wings budou zatím létat na pravidelných linkách z Prahy do pěti evropských destinací. Do tří let by se počet cílových letišť měl rozšířit na sedmnáct, mimo jiné o Itálii a Německo.

"Cena jednosměrné letenky do Paříže, Curychu, Amsterodamu a Kodaně bude začínat včetně letištních poplatků od 1590 korun, a do Madridu od 1890 Kč," potvrdila Právu mluvčí Travel Service Vlaďka Dufková.

Flotila Travel Service má nyní deset letadel a do konce roku se rozšíří na jedenáct. Od Lufthansy si letos Travel Service koupila starší Boeing 737-500, a z amerického Seattlu, kde je sídlo firmy Boeing, dostane zcela nový velkokapacitní B-767 pro 259 cestujících. Ten plánuje nasadit na dálkové lety.

Tvrdík: pro ČSA je to žádoucí konkurence

Nízkonákladoví dopravci přepravili za loňský rok z Ruzyně do cílových destinací 680 tisíc cestujících, o polovinu více než v roce 2002. Na celkovém počtu pasažérů, kterých pražské letiště loni odbavilo rekordních téměř 7,5 miliónu, se tak podíleli už devíti procenty. Stávají se stále většími konkurenty klasickým leteckým dopravcům, a tedy i Českým aeroliniím (ČSA), pro něž je Ruzyně domovským letištěm.

"Já osobně vítám nástup této kategorie na trh. Nízkonákladové aerolinky nevnímám jako hrozbu, ale jako žádoucí konkurenci v soutěži o zákazníka, protože i nás stimulují ke zvyšující se kvalitě služeb," řekl však Právu prezident ČSA Jaroslav Tvrdík.

Kam lze z Prahy levně letět:
easyJetLondýn, East Midlands, Bristol, Newcastle
flybe.Southampton
snowlakeStockholm
Jet2Leeds, Belfast
bmibabyCardiff, Manchester, East Midlands
germanwlngsStuttgard, Kolín nad Rýnem/Bonn
flyglobespanGlasgow
SterlingKodaň
smart Wings *Paříž, Madrid, Amsterodam, Curych, Kodaň
NorweiganTrondheim, Oslo
wizz **Budapešť, Katovice
* Pod obchodním názvem Smart Wings bude pravidelnou nízkonákladovou dopravu provozovat od 1. května český Service Travel
** Maďarská společnost Wizz Air zahájí lety z Prahy do obou měst 19. května

Marketingové nástroje, jež nízkonákladoví dopravci používají, přivedly do letecké dopravy nové klienty, kteří dříve cestovali jen autem, autobusem či vlakem.

"Jinou věcí ale je, zda se nejedná pouze o určitý fenomén. Jsem přesvědčen, že přemýšlející zákazník dá vždy přednost jistotě za rozumnou cenu a nabídce klasických aerolinií," prohlásil Tvrdík.

ČSA chtějí cestující přesvědčovat kvalitou i cenou. Nabídka Komfort za hubičku, s níž teď přišly, když do dvaceti evropských destinací nabízejí letenky už od 2990 korun, není podle Tvrdíka rozhodně poslední.

Letadly na hokej

Letecké společnosti reagovaly i na pražské mistrovství světa v hokeji. Zejména skandinávské aerolinky posílily pro celé období šampionátu své pravidelné linky do Ruzyně.

"Zaznamenáváme však také řadu charterových letů z účastnických zemí šampionátu. Speciální lety do Prahy pořádá například ruská letecká společnost Pulkovo, RAK Riga, či LAT Charter Airlines," informovala Kovaříková. Nejvíce fanoušků cestuje do Česka za hokejem ze Švédska, Finska, Švýcarska a Dánska. "Na pravidelné linky mezi Stockholmem, Gothenburgem a Curychem proto budeme až do 9. května nasazovat větší typy letadel a v případě Stockholmu a Helsinek tři dvojice doplňkových letů," sdělila ředitelka komunikace ČSA Dana Dvořáková. Místo turbovrtulových ATR nyní do těchto destinací létají boeingy B 737. Přepravní kapacita se tak zvedla až o polovinu.

Na rozšíření letů však mohou vydělat i ti cestující z České republiky, kteří se o hokej nezajímají. České aerolinie jim teď nabízejí pro lety z Prahy do Helsinek zpáteční víkendovou letenku za 2990 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Travel Servis poletí do Paříže za 1500 Kč

Za 1500 korun nabídne od 1. května jednosměrnou letenku z Prahy do Paříže, Amsterodamu, Curychu, Kodaně a Madridu česká společnost Travel Servis. Ten chce jako...

Praha se stává rájem levných leteckých firem

Prudký nárůst počtu nízkonákladových leteckých společností a stoprocentní nárůst cestujících zaznamenalo v minulém roce pražské ruzyňské letiště. Z Prahy...

Výběr článků

Načítám