Hlavní obsah

Praha se stává rájem levných leteckých firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prudký nárůst počtu nízkonákladových leteckých společností a stoprocentní nárůst cestujících zaznamenalo v minulém roce pražské ruzyňské letiště. Z Prahy se postupně stává jedno z evropských center nízkonákladových leteckých dopravců.

Foto: Jitka Sobotková

Poutníci se sochou Černé madony vystoupí na vrchol Svatého kopečku

Článek

První levné aerolinie vstoupily na český trh v roce 1999. Společnost GoFly (nyní easyJet) tehdy spojila Prahu a londýnské letiště Stansted. V současnosti v ČR působí 9 nízkonákladových přepravců a další 3 ohlásili zahájení provozu do poloviny tohoto roku. Praha se tak stala klíčovým leteckým uzlem low-cost aerolinií ve střední a východní Evropě a svou pozici stále posiluje.

"V současné době nabízí pražské letiště bezkonkurenčně nejlepší možnost, jak cestovat s low-cost aeroliniemi v rámci celého středoevropského regionu. Díky tomu jsme se stali zajímavým výchozím bodem jak pro cesty našich občanů, tak i pasažéry z blízkého zahraničí," řekl Martin Kačur, generální ředitel České správy letišť.

V roce 2003 využilo služeb nízkonákladových aerolinek 9,1 % cestujících, tedy téměř 680 tisíc lidí, kteří cestovali letadlem. Meziroční nárůst počtu lidí, kteří při letu do zahraničí zvolili nízkonákladového dopravce, byl v roce 2003 téměř dvojnásobný.

Z Prahy levně do 14 destinací

"S low-cost dopravci je dnes možné doletět na 14 letišť na různých místech Evropy. Nejhustší síť spojů má Praha s britskými destinacemi a o tyto lety je také mezi cestujícími největší zájem. Mezi Prahou a Londýnem (letiště Stansted) týdně létá až 20 pravidelných nízkonákladových spojů," uvedla Anna Kovaříková z České správy letišť. Cestující do Velké Británie si mohou vybrat i z dalších destinací - Bristol, East Midlands, Leeds (letiště Bradford), Manchester, Southahampton, Cardiff nebo Newcastle.

Létá se také do Itálie (Benátky, Miláno), na Slovensko (Košice), do Německa (Stuttgart, Kolín/Bonn) a Švédska (Stockholm) a od 26. února i Švýcarsko (Curych). "V dohledné době Jet2com začne z pražského letiště čtyřikrát týdně létat první přímé letecké spojení Prahy se Severním Irskem (Belfast)," poznamenala Kovaříková.

Low-cost dopravců přibývá

Od května z letiště v Ruzyni začne létat první, ryze český "low-cost", založený společností Travel Servis, který pod značkou Smart Wings nabídne přímé spojení z Prahy do Paříže, Curychu, Madridu, Amsterdamu a Kodaně, a tím výrazně posílí spojení českého hlavního města s ostatními evropskými metropolemi.

Kam z Prahy s low-cost dopravci?

Londýn (letiště Stansted, Gatwick), Bristol, East Midlands, Leeds (Bradford), ManchesterSouthampton (se spojením na Salzburg a Toulouse), Cardiff, Newcastle, Benátky, Miláno, Košice, Stuttgart, Kolín/Bonn, Stockholm, Belfast, Paříž, Curych, Madrid, Amsterdam, Kodaň, Katovice, Budapešť.

Příchod do České republiky a na letiště v Ruzyni na tento rok ohlásily také low-cost aerolinie Sterling European AI a Helvetic Airways. Další, maďarská WIZZ Air, plánuje dva lety denně do Katovic a Budapešti. Dalšími dopravci, kteří do Prahy létají nebo tak plánují, jsou firmy BMI Baby, FlyBe, Germanwings, SkyEurope Airlines, Snowflake, a Volereweb.

Reklama

Výběr článků

Načítám