Hlavní obsah

Z problémů Irska vrásky mít zatím nemusíme, míní šéf ČNB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Současné ekonomické problémy Irska se české ekonomiky příliš nedotknou, protože nezasahují exportní trhy důležité pro Českou republiku. Uvedl to při setkání s prezidentem Václavem Klausem guvernér České národní banky (ČNB) Miroslav Singer.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus s guvernérem ČNB Miroslavem Singerem

Článek

„Zatím to nezasahuje to jádro EU, se kterým máme ekonomické vztahy,“ připomněl Singer. Podle Tomáše Zimmermanna z tiskového oddělení ČNB problémy patrně nehrozí ani tuzemským bankám. „Objem řeckých dluhopisů v držení českých bank představuje necelou třetinu procenta celkových aktiv bankovního sektoru. Objem irských dluhopisů v držení českých bank je dokonce nulový,“ uvedl Zimmermann.

Držení vládních dluhopisů Řecka nebo Irska může být rizikem, protože s tím, jak úroky těchto dluhopisů v poslední době silně rostly, se také výrazně snižuje jejich hodnota, což může bankám, které je ve větším množství drží, zhoršit bilanční rozvahu.

Silně zadlužené Řecko dostalo letos v květnu od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu rekordní pomoc 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu korun). Irsko, které čelí ekonomickým problémům kvůli špatnému stavu svého bankovního sektoru, patrně rovněž požádá o finanční pomoc. [celá zpráva]

V této souvislosti se nejčastěji hovoří o částce kolem 80 miliard eur (asi 1,96 biliónu korun), jak připomněl analytik Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Reklama

Výběr článků

Načítám