Hlavní obsah

Z fondů pro dvacet lidí se staly továrny na sny

Jindřich Ginter, Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada investičních firem lákajících střadatele k tomu, že jim nebývale hodně zhodnotí úspory, podniká podle §15 zákona o investičních společnostech. Říká se jim zkráceně „15 ZISIF“. Uvádí, že jsou registrováni u České národní banky (ČNB). Jenže to je pouhé zapsání do seznamu. Střadatelé si pak myslí, že tedy mají licenci a dohled jako velké fondy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Jen od začátku letošního roku vzniklo devadesát společností „15 ZISIF“. Lákají na výnosy až dvě procenta měsíčně. Nedodržují ale zákonná pravidla: jejich investice nabízejí „finanční poradci“, což zákon 15 ZISIF výslovně zatrhl, a mají více než dvacet drobných investorů. Právě to je ale zákonný limit.

Evropští zákonodárci totiž chtěli umožnit vznik malých investičních firem pro známé nebo v rámci rodin. Proto tyto podniky nemají žádnou regulaci.

Sežeň dalšího

Jenže takovou firmu dnes na klíč založí v podstatě každá advokátní kancelář každému, kdo chce, a jeho investiční sliby jsou běžně komukoli nabízeny takzvanými finančními poradci, ve skutečnosti obchodníky, kteří předtím prodávali třeba zázračné diety.

S investicemi do půjček je možné porazit inflaci

Finance

Říkají si poradci, ale nejsou poradci, kteří mají ve své nabídkové paletě více možností. Za každého přivedeného člověka mají velké provize.

Kdy nevěřit fondům „15 ZISIF“
Nereálně vysoké výnosy
Firma bez licence ČNB. Sídlo kdesi v cizině
Nezakládá informace o hospodaření do sbírky (justice.cz)
Nedokáže doložit minulé výnosy ani to, jakou má strategii
Prodává nabídky za vysokou provizi dalším investorům
Neschopnost vysvětlit, na čem je založena strategie
Zdroj: Štěpán Pírko, Bohemianempire

Tomu, koho získají, pak nabízejí také provize za dalšího přivedeného. Ve skutečnosti ale často vůbec nejde dohledat, jakou má firma strategii, na čem že chce takových výdělků dosáhnout.

„Rozdíl mezi §15 a standardním investičním fondem je propastný. Znám některé firmy podle §15, za nimiž stojí zkušený manažer s dobrými úmysly. Bohužel se ale na trhu prezentují desítky nových firem podle §15, které vykazují mnoho znaků, na které je dobré si dát pozor, a spíše se jim rovnou vyhnout,“ konstatoval ekonomický analytik Štěpán Pírko.

Češi s chutí investují do realit i v drobných

Finance

Už slibovaný výnos dvou procent měsíčně nebo také padesát šedesát procent ročně nebudí důvěru. Akcie v historickém horizontu vynášejí v průměru kolem devíti procent ročně, nemovitosti tři až deset procent ročně.

Na co si dát u alternativních investic pozor
Nevěřte vysokým hodnotám zhodnocení. Nedávejte do investování „poslední peníze“.
Držte si od těla nevyžádané telefonáty a e-maily se super nabídkami, prověřujte je na internetu.
Je podezřelé, pokud chtějí, abyste do projektu lákali další lidi a zaplatili si vzdělávací kurz.
Žádná sleva není zadarmo.
Odradit by měla i drahá auta či okázalé hodinky „poradců“, a pokud časově tlačí, že nabídka uteče.

Reklama

Výběr článků

Načítám