Hlavní obsah

Vznik pekárenského gigantu antimonopolní úřad nepovolil

BRNO

Vznik pekárenského gigantu se nekoná. Spojení českých Delta Pekáren a lucemburské firmy Bakeries International se nelíbí antimonopolnímu úřadu a proto fůzi nepovolil. Podle úřadu by nový subjekt, jenž by spojil dvojku a jedničku na domácím pekárenském trhu, získal dominantní postavení. Řekl to v pátek předseda antimonopolního úřadu Josef Bednář.

Foto: Robert Rohál

Vladimíra Hlavinková a Jan Konečný s chotí.

Článek

Ceny pečiva pro čtyřčlennou rodinu by kvůli tomu podle Bednáře mohly vzrůst z průměrných 13 200 Kč asi o 2200 korun ročně.

Bednář dodal, že spojené firmy by se mohly chovat zcela nezávisle a při více než 10 000 odběrních místech, síti pekáren a největší surovinové základně by vznikla i bariéra pro ostatní dodavatele. Získaná vyjednávací pozice vůči obchodním řetězcům by poté mohla narušit strukturu cen na trhu.

Bakeries International kontroluje v tuzemsku řadu společností v oboru, například Odkolek nebo Delta mlýny. Delta Pekárny sdružují 11 průmyslových pekáren v Česku, čtyři na Slovensku a akvizice mají také v Polsku a Maďarsku.

Podle názoru ÚOHS by nevýhody navrženého spojení výrazně převážily nad výhodami. "Nový subjekt by zcela zadusil konkurenci a neumožnil její rozvoj," zdůraznil Bednář. Vyčíslená úspora pro čtyřčlennou rodinu za pečivo pak znamená v celém státě sumu až v miliardách korun.

Úřad již jednou fúzi zamítl a druhostupňové rozhodnutí jeho předsedy je pravomocné a konečné. Účastníci řízení nyní mohou podat žalobu ke krajskému soudu.

ÚOHS posuzoval za svou existenci přes 1220 fúzí a dosud nepovolil tři. Vedle pekárenských společností se tak nemohly spojit firmy na trhu minerálních vod, Karlovarské minerální vody a Poděbradka, a Saint Louise Sucre a Südzucker na trhu s cukrem.

Delta Pekárny figurují i v případě pokuty, kterou antimonopolní úřad potrestal tři výrobce pečiva za kartelovou dohodu o cenách. Všichni se ale odvolali. "Tato řízení ukončíme v řádu týdnů," uzavřel Bednář.

Reklama

Výběr článků

Načítám