Hlavní obsah

Růst technologických akcií hrozí novou spekulativní bublinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebezpečné úrovně dosáhla nákupní horečka a neutuchající růst cen akcií amerických technologických společností, varují někteří ekonomové. Podle nich hrozí vznik takzvané bubliny podobné té u akcií počítačových firem, která praskla na přelomu tisíciletí a znamenala prudký pád cen.

Článek

Kdo před dvěma lety nakoupil akcie výrobce grafických procesorů Nvidia, může je dnes prodat za pětinásobek. Jen od začátku letošního roku posílily o 84 procent.

Investorům se vyplatil například také nákup akcií výrobce čipů AMD nebo firem Arista a Cloudflare, které všechny těží z nástupu umělé inteligence. Jejich hodnota na americké burze Nasdaq se loni více než zdvojnásobila.

O desítky procent letos rostou také akcie společnosti Juniper Networks, která vyrábí síťová zařízení, nebo firmy Lam Research. Ta se specializuje na dodávky polovodičů.

Zisk výrobce čipů Nvidia ve čtvrtletí díky zájmu o AI vzrostl o 769 procent

Ekonomika

Emeritní profesor financí na Wharton School při Pensylvánské univerzitě Jeremy Siegel je přesvědčený, že se na technologických akciích začíná vytvářet spekulativní bublina, i když nelze v tuto chvíli předpovědět, kdy splaskne.

Nvidii nicméně označil ze „výjimečnou firmu“, která se mu nezdá aktuálně dramaticky nadhodnocená ani podhodnocená.

Pro podobné případy máme přísloví: Po schodech nahoru, výtahem dolů
Jeremy Siegel, americký ekonom

Siegel však varoval, že nezvyklý růst technologických akcií se zastaví a propad může být strmý. „Pro podobné případy máme přísloví ‚po schodech nahoru, výtahem dolů‘. A ten výtah může jet hodně rychle,“ řekl ekonom přezdívaný „kouzelník z Whartonu“ webu Business Insider.

Není sám, kdo vidí riziko. Podle Johna Higginse z londýnské výzkumné společnosti Capital Economics je už bublina nafouknutá. Pád ale nemusí přijít hned, nejpozději do konce příštího roku však dozajista, míní ekonom.

Dotahuje se na ropného obra

Rychlé zvyšování hodnoty Nvidie v uplynulém roce vedlo analytiky k tomu, že ji přirovnali k dodavatelům krumpáčů a lopat během zlaté horečky v 19. století. Čipy Nvidia používají téměř všichni hráči na poli umělé inteligence od OpenAI až po Google.

Nvidia je podle tržní kapitalizace vedle Applu, Microsoftu a Saudi Aramco čtvrtá největší firma na světě. Na saúdskou ropnou firmu se s hodnotou přesahující dva biliony dolarů postupně dotahuje.

„Jediné riziko pro Nvidii je, že z nějakého důvodu nabere nečekané zpoždění a nedokáže vyrábět dostatek svých grafických procesorů,“ řekl agentuře AFP Larry Tentarelli z analytické společnosti Blue Chip Daily Trend Report.

Podle něj má Nvidia velký náskok před konkurenty a z něj bude ještě nějaký čas těžit. Jiní experti ale soudí, že vhodný čas na investici už minul.

„U nákupu akcií Nvidia bych byl opatrný vzhledem k vývoji ceny v posledních týdnech a v obavě z korekce. Poměr zisku na akcii k ceně akcie ve mně nevzbuzuje příliš optimismu pro další dny,“ řekl Novinkám hlavní ekonom Roklenu Pavel Peterka.

AI asistent odvede práci za 700 lidí, ukazují první testy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám