Hlavní obsah

Vyšší daň zdraží naftu možná až v září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrat snížené spotřební daně z nafty o 1,50 Kč zpět na úroveň 9,95 Kč, se kterým se počítalo od počátku srpna, se může posunout až na září. Senát bude totiž změnu, kterou teprve minulou středu odsouhlasila Sněmovna a jež bude znamenat zvýšení ceny nafty u čerpacích stanic i s DPH o přibližně 1,80 Kč, projednávat až dnes.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nafta

Článek

Pokud ji schválí, bude ještě čekat na podpis prezidenta Petra Pavla a vyhlášení ve Sbírce zákonů. V platnost má potom změna vstoupit počátkem následujícího měsíce.

„Je s velkým otazníkem, zda politici zvládnou změny protlačit tak, aby mohly platit ještě od srpna. Je možné, že to nezvládnou, a toto opatření se odloží,“ řekl Právu hlavní ekonom BH Securities a poradce pre­miéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček.

Ministerstvo financí, které změnu předkládalo, stále podle oficiálního vyjádření věří, že se vše stihne.

Benzin i nafta zdražily

Ekonomika

„Podle našich informací by měla být příslušná novela zákona o spotřební dani navracející spotřební daň z nafty na její původní úroveň schválena Senátem 27. července a následně obratem odeslána k podpisu prezidentu republiky,“ sdělil Právu mluvčí ministerstva financí Filip Běhal.

V případě jejího rychlého podpisu bude podle Běhala možné ještě ve zbytku července novelu vydat ve Sbírce zákonů a pak by k návratu daně na původní úroveň došlo již od 1. srpna.

Podle dobře informovaného zdroje z ministerstva se však s tím, že by nakonec změna spotřební daně platila už od srpna, zase tolik nepočítá.

800 milionů měsíčně

Snížená spotřební daň u nafty i benzínu platila kvůli rostoucím cenám pohonných hmot v důsledku války na Ukrajině od loňského června.

Je s velkým otazníkem, zda politici zvládnou změny protlačit tak, aby mohly platit ještě od srpna
Štěpán Křeček, BH Securities

U benzínu to bylo do loňského září, u nafty nakonec vláda rozhodla o prodloužení opatření až do konce letošního roku. Vzhledem k tomu, že nafta v Česku zlevnila na jednu z nejnižších úrovní v Evropě, rozhodla se vláda daň na původní úroveň zvýšit již dřív. Argumentovala tím, že do rozpočtu díky tomu přiteče 800 milionů korun měsíčně navíc.

„Hlavním důvodem dřívějšího návratu k původní sazbě daně je výrazný pokles ceny motorové nafty pro řidiče v České republice, která byla v dubnu jednou z nejnižších v celé Evropské unii. V kontextu hledání úsporných opatření v rámci konsolidačního balíčku tímto krokem o jednotky miliard vylepšíme hospodaření státního rozpočtu už letos,“ uvedl minulý týden ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Zvýšení sazby kritizovala opozice, která hlasovala proti. „Znovuzavedení plné výše spotřební daně na naftu je jasným důkazem toho, že jakékoli sliby této vlády nelze brát vážně,“ prohlásila už dříve předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. Argumentovala mimo jiné principem předvídatelnosti a očekáváními podnikatelů.

Mýtné na dálnicích by se příští rok mělo zvýšit až o 15 procent, řekl Kupka

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám