Hlavní obsah

Výrobce Roundupu zaplatí manželům nižší odškodné, místo 46 miliard jen dvě

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze dvou miliard dolarů (45,87 miliardy korun) na 87 milionů (dvě miliardy korun) snížil soud v USA odškodné, jež měl německý koncern Bayer vyplatit manželskému páru, který se léčí s rakovinou, ve sporu kolem používání herbicidu Roundup a jeho vlivu na zdraví. V pátek o tom napsal server listu Financial Times. Je to v krátké době už druhý dílčí úspěch firmy.

Foto: Yves Herman, Reuters

Herbicid Roundup.

Článek

Výrobce herbicidu Monsanto, který patří pod Bayer, žalovali manželé Alva a Alberta Pilliodovi. Roundup používali na svém pozemku u San Franciska po 35 let a oba posléze onemocněli rakovinou.

Porota v květnu dospěla k tomu, že společnost Bayer je za nemoc odpovědná, a přiřkla každému z manželů odškodné ve výši jedné miliardy dolarů a k tomu další miliony dolarů, které měly pokrýt náklady na léčbu.

Šlo tehdy již o třetí případ, kdy porota dala za pravdu žalující straně, která tvrdila, že za nádorové onemocnění může Roundup.

Že ke snížení odškodnění dojde, se ale podle Financial Times očekávalo. Takzvaná sankční náhrada škody (punitive damages) by totiž podle rozhodnutí Nejvyššího soudu neměla překročit devítinásobek vlastní náhrady škody (compensatory damages).

Původní sankční náhrada škody tvořila 37násobek vlastní náhrady škody, která byla vyměřena ve výši 55 milionů dolarů.

Jde v krátké době již o druhý případ, kdy soudce výrazně snížil původně vyměřené odškodné. Před deseti dny soudce v jiném sporu snížil částku z 80 milionů dolarů (1,8 miliardy korun) na 25,3 milionu dolarů (575,9 milionu korun). Tehdy soudce argumentoval tím, že rozsudek musí být v souladu se zásadou přiměřenosti.

I v tomto případě – bylo to v březnu – porota v San Francisku dříve jednomyslně rozhodla, že herbicid Roundup založený na glyfosfátu měl „významný podíl“ na nádorovém onemocnění žalobce Edwina Hardemana z Kalifornie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám