Hlavní obsah

Soudce snížil Bayeru trest v případu používání Roundupu na 25 milionů dolarů

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý koncern Bayer nakonec nebude kvůli sporu o používání přípravku Roundup platit celých 80 milionů dolarů (1,8 miliardy korun). Právě tuto částku původně porota přiřkla jako odškodné muži, který tvrdí, že používání přípravku může za jeho nádorové onemocnění. Soudce nyní částku snížil na 25,3 milionu dolarů (575,9 milionu korun). Upozornil na to server týdeníku Die Zeit.

Foto: Mike Blake, Reuters

Herbicid Roundup v obchodě v Kalifornii

Článek

Soudce odůvodnil snížení částky zásadou přiměřenosti.

Porota v San Francisku v březnu jednomyslně rozhodla, že herbicid Roundup založený na glyfosfátu měl „významný podíl” na nádorovém onemocnění žalobce Edwina Hardemana z Kalifornie.

Následně bylo rozhodnuto, že Bayer jakožto majitel americké společnosti Monsanto musí zaplatit 80milionové odškodné. Už v tu chvíli Bayer avizoval, že nemusí jít o konečnou částku.

Foto: Yves Herman, Reuters

Herbicid Roundup

Původní rozsudek poroty o odpovědnosti Bayeru je považován za kontroverzní. Kritici poukazují na to, že názor laické poroty nemůže suplovat vědecký výzkum. Rozhodnutí o vině či nevině je v americkém systému u občanských sporů odděleno od rozhodnutí o trestu.

Německý Bayer získal Roundup v rámci akvizice amerického zemědělského koncernu Monsanto, která jej přišla na 66 miliard dolarů (1,5 bilionu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám