Hlavní obsah

Výrobce LCD televizí z Žatecka propustí 200 lidí

• Aktualizováno
Právo, koc

Producent plochých LCD obrazovek IPS Alpha Technology Europe propustí v lednu ze svého závodu v průmyslové zóně Triangle na rozhraní Lounska, Mostecka a Chomutovska zhruba 200 zaměstnanců, pětinu všech současných zaměstnanců. Právu to ve středu sdělila mluvčí společnosti Gabriela Benešová.

Článek

Trh s elektronikou zažívá na začátku roku obvyklý pokles zájmu zákazníků. Výrobní objemy společnosti znatelně klesají, k oživení výroby dochází až počátkem léta. „V minulých letech jsme tyto výkyvy řešili odstávkami výroby na jaře a plánováním přesčasových směn v době výrobních špiček na sklonku léta a zejména na podzim. Tento model je však z dlouhodobého hlediska velice nákladný, neefektivní a dlouhodobě neudržitelný,“ uvedla Benešová.

Vedení společnosti se proto rozhodlo řešit situaci systémově a snížit počet kmenových zaměstnanců o 20 procent. „V praxi to znamená, že výrobu bude celoročně zajišťovat zhruba 700 operátorů a dalších 100 zaměstnanců v podpůrných útvarech. Období nárůstu výrobního plánu bude společnost pokrývat agenturními zaměstnanci. Spolu s tímto opatřením dojde i k několika dalším úpravám organizační struktury,“ upřesnila mluvčí.

IPS Alpha nepropouští kvůli úbytku zájmu o její výrobky poprvé. Loni v únoru přišlo o práci v žatecké fabrice 400 lidí. Firma zahájila v zóně Triangle výrobu plochých LCD obrazovek v říjnu 2007. Původní záměr počítal s vytvořením až 2100 pracovních míst.

Chystané propouštění dvou stovek lidí se jistě negativně promítne do již tak neutěšené situace na pracovním trhu v regionu, který se dlouhodobě potýká s vysokou nezaměstnaností. V okrese Louny činila k 31. prosinci 2009 míra nezaměstnanosti 11,7 procenta, úřad práce registroval 6147 uchazečů. Ještě horší stav je v sousedním Mostecku.

Největším zákazníkem IPS Alpha je společnost Panasonic, která je i majoritním vlastníkem firmy. IPS Alpha zásobuje obrazovkami jak hlavní závod Panasonic v Plzni, tak jeho sousední žateckou pobočku, kterou Panasonic převzal loni od společnosti Hitachi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám