Hlavní obsah

Výrobce hudebních nástrojů Amati je v insolvenci

– Plzeň
Právo, Rudolf Voleman

V insolvenčním řízení se ocitla společnost Amati Denak Kraslice, která se řadí mezi světové výrobce dechových hudebních nástrojů. Návrh na insolvenci podalo společně šest bývalých zaměstnanců firmy, kteří nedostávali od firmy včas vyplacenou mzdu. O zahájení insolvenčního řízení rozhodl Krajský soud v Plzni.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Expozice unikátních hudebních nástrojů ze společnosti Amati Denak Kraslice by mohla najít novou expozici v jednom z domů na náměstí, které se chystají k rekonstrukci.

Článek

„S právníky situaci probereme a budeme na to tento týden určitě reagovat,“ uvedl na dotaz Práva jednatel společnosti Jiří Štípek. „Já myslím, že variantou je insolvence a v rámci té insolvence požádat věřitele o reorganizaci,“ pokračoval jednatel, který takový návrh s kolegy připravuje již několik týdnů.

Část ze zhruba 150 zaměstnanců společnosti nedostala dosud mzdu ve stanovených termínech, což potvrdil i jednatel. „Postupně jim chodí. Ne všem, ale snažíme se to dávat postupně dohromady,“ dodal Štípek s tím, že v úterý mají přijet do Kraslic na Sokolovsku angličtí vlastníci firmy. Ti měli v minulých týdnech shánět investory, například i v Číně. „Nevím, doufám, že k tomu majitel řekne více,“ poznamenal jednatel, podle něhož výroba funguje. „Ale není to jednoduché,“ dodal.

„My jsme chtěli podat návrh na zahájení insolvenčního řízení už dávno, ale protože to těch šest lidí od nás mělo rozjeté, tak jsme to nechali být,“ komentoval šéf odborářů ve společnosti Amati Denak Kraslice Milan Šudák. Odbory minulý týden pozvaly dvě pracovnice z Úřadu práce, které zaměstnancům firmy radily, jak mají postupovat a co je čeká, až skončí firma v insolvenci.

Lidem nechodí výplaty

„Jsou tady lidi, kteří ještě nyní nemají výplaty za červenec. Včetně mne, a pokud mi do zítřka nenaskočí peníze na účet, tak budu také dávat výpověď z pracovního poměru. Nebudu jim tady dělat blbce. Stejně jdu v říjnu do důchodu,“ prozradil Šudák. „Někteří kolegové do práce ještě chodí, ale je to tu tak rozbité, že pochybuji, že to dají ještě dohromady,“ dodal.

Vedení kraslické radnice zvažuje, jak by bylo možné zaměstnancům firmy pomoci, když jsou mnozí bez výplaty za dva měsíce. „Má to k posouzení právník, takže čekáme, jaké k tomu vydá stanovisko, jestli vůbec ta možnost pomoci lidem darem nebo něčím takovým, aby překlenuli složité období, je vůbec možná,“ uvedl starosta Kraslic Roman Kotilínek (HNHRM). Mnozí zaměstnanci firmy podle informací Práva nemají přechodně kvůli problémům zaměstnavatele na nájemné nebo na hypotéky. Před zhruba deseti lety finančními dary pomohla radnice v Karlových Varech stovkám lidí z krachující porcelánky Karlovarský porcelán v Nové Roli. Legislativa se od té doby ale podle Kotilínka změnila.

V Kraslicích běží petice na zachování unikátní sbírky firemní hudebních nástrojů ve městě. Představitelé města i Karlovarského kraje chtějí s firmou najít společně cestu k tomu, aby sbírka zůstala celá v Kraslicích. K tomu ale bude třeba například sbírku ocenit ve znaleckém posudku a dohodnout se na majetkovém převodu v rámci insolvenčního řízení. Vystavena by pak mohla být v jednom z domů na náměstí v Kraslicích, který se chystá město kvůli tomu opravit. Sbírka obsahuje například obří tubu, která je zapsána v Guinnessově knize rekordů jako největší hudební nástroj svého druhu na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám