Hlavní obsah

Výroba masa v Česku loni klesla na nejnižší úroveň nejméně od roku 2000

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výroba masa v Česku loni klesla o 2,6 procenta na 435 908 tun. Je to nejnižší úroveň nejméně od roku 2000. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Přímý nákup mléka od výrobců loni naopak stoupl o 1,6 procenta na 3138 milionů litrů. Za samotné čtvrté čtvrtletí roku 2023 produkce masa stoupla meziročně o 0,4 procenta na 112 709 tun. Přímý nákup mléka se za poslední kvartál roku zvýšil o 1,7 procenta zhruba na 766 milionů litrů.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Vepřové maso v řeznictví

Článek

„Přestože výroba masa v posledním čtvrtletí roku 2023 ukazuje na zastavení dvouletého poklesu, roční hodnotou je výroba z dlouhodobého pohledu na svém minimu. Od roku 2000 klesla výroba vepřového masa o polovinu, hovězího masa o jednu třetinu a drůbežího o 15 procent,“ sdělila vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková.

Od roku 2000, od něhož jsou k dispozici údaje ve veřejné databázi ČSÚ, výroba masa v Česku nejprve do roku 2002 vzrostla až na zhruba 742 tisíc tun, ale poté postupně do roku 2013 klesala. Od té doby produkce kolísá většinou kolem 450 tisíc tun masa za rok.

Loni se do celkového poklesu promítl hlavně propad výroby vepřového masa o 5,2 procenta na 197 859 tun. Klesla také výroba drůbežího masa o 1,3 procenta na 167 687 tun a skopového a kozího o 2,9 procenta na 125 tun. Stoupla pouze výroba hovězího masa, a to o 2,4 procenta na 70 230 tun.

V samotném čtvrtém kvartálu roku 2023 celkově výroba stoupla. Pomohl k tomu nárůst produkce hovězího. Meziroční pokles výroby vepřového a drůbežího byl v posledním čtvrtletí nižší než za celý rok. Výroba hovězího masa vzrostla o 4,5 procenta na 19 003 tun. Vepřového masa se vyrobilo 51 589 tun, tedy o 0,6 procenta meziročně méně, a výroba drůbežího masa klesla pouze o 0,2 procenta na 42 080 tun. U skopového a kozího masa se výroba snížila o 11,9 procenta na 36 tun.

Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu ve čtvrtém čtvrtletí meziročně mírně klesly o 3,1 procenta. Chovatelé dostali v průměru 57,17 koruny za kilogram v živé váze nebo 104,04 koruny za kilogram v jatečné hmotnosti. Ceny jatečných prasat stouply o 8,6 procenta, v průměru na 40,93 koruny u živé hmotnosti a 53,20 koruny jatečné. Ceny jatečných kuřat byly meziročně nižší o 5,5 procenta. Výrobci prodávali jatečná kuřata první třídy jakosti v průměru za 28,51 koruny za kilogram v živé hmotnosti.

Ceny zemědělských výrobců mléka byly vzhledem ke zvýšené základně ve čtvrtém čtvrtletí 2022 loni meziročně o 18,7 procenta nižší. Průměrná cena litru mléka jakostní třídy Q dosáhla 10,27 koruny za litr.

Zákaz jedení masa svět nezachrání, říká klimatolog

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám