Hlavní obsah

Výroba aut v lednu klesla o 12 procent

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výroba osobních aut v Česku v lednu meziročně klesla o 11,7 procenta na 104 576 aut. Důvodem je pokračující vliv pandemie koronaviru, který se projevuje poklesem poptávky po autech v Evropě. Ta byla o čtvrtinu nižší než loni. Ve čtvrtek to oznámilo Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Archivní foto: společnost Hyundai v Nošovicích.

Článek

Nejmenší pokles zaznamenala Škoda Auto, která vyrobila 71 716 vozidel, tedy o 5,9 procenta méně. Nošovický Hyundai vyrobil 18 450 automobilů, což je pokles o 12,6 procenta, a linku v kolínské Toyotě opustilo 14 410 vozů, což je o 31,8 procenta méně. Ve srovnání s lednovou produkcí v minulých letech odpovídá ta letošní úrovni let 2014 a 2015.

„Dvanáctiprocentní pokles lednové produkce sám o sobě rozhodně není dobrou zprávou. I tak jde však, vzhledem ke skoro čtvrtinovému propadu registrací napříč EU, o potvrzení dobré konkurenceschopnosti a zákaznické obliby modelového portfolia českých automobilek. Na odhady širších dopadů na odvětví však musíme vyčkat minimálně do začátku druhého čtvrtletí,” uvedl prezident sdružení Bohdan Wojnar.

Prodej aut v Česku v lednu klesl o 23 procent

Ekonomika

V lednu se v Česku vyrobilo 3493 kusů elektrických vozidel, což odpovídá 3,3 procenta celkové produkce. Převládaly plug-in hybridy, kterých automobilky vyrobily 2018, zbytek byly elektromobily.

„Je čím dál tím jasnější, že potřebujeme pravidla dlouhodobého fungování společnosti s covidem-19, přičemž firmy automobilového průmyslu mohou jít svými opatřeními, důsledným preventivním testováním a trasováním příkladem i ostatním segmentům,” podotkl výkonný ředitel AutoSAP Zdeněk Petzl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám