Hlavní obsah

Vypravit prvňáka do školy? Připravte si zhruba dva tisíce

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Základní učební pomůcky, tužky, pastelky či sešity v hodnotě jedné tisícovky dostane od státu každý prvňák, který v září nastoupí do školy. Rodiče musí počítat s tím, že za další věci a vybavení utratí zhruba dva tisíce korun. Vůbec nejdražší je pořízení dobré školní tašky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Rodiče musí sami dokoupit pantofle, penál či cvičební úbor,“ vypočetla učitelka z mateřské a základní školy v Bratrušově u Šumperka Olga Köhlerová. Dodala, že základní potřeby jako sešity dostanou prvňáci ve škole.

Stát na každého žáka první třídy dává tisíc korun. Některé obce kvůli malému počtu dětí rodičům přispívají ze svého. Právě úřady v Bratrušově kdysi přispívaly tisícikorunou, dotaci však obec před lety zrušila.

Podle odhadů Köhlerové dají rodiče za zbylé věci dohromady zhruba dva tisíce korun v průměru.

Samozřejmě už záleží na rodičích, jak drahé věci koupí. Například klasická aktovka do školy stojí v pražských obchodech Baťa od 1500 do 2000 korun, ale v papírnictví přijde jen na 630 korun. Batoh lze pořídit mnohem levněji, a to již od 800 korun.

Ceny vybraných školních potřeb (v Kč):
batohod 800
sešit A5 (510)od tří
sešit A5 (523)od pěti
pastelky 12 kusů28
vodové barvy26
sada šesti štětců40
jeden štětecod 10
box na sešity A593
desky na sešity A538
čtvrtka A41,5
skicák 20 listů30
lepidlo na papírod 12
bačkory200
jarmily na cvičení99-129
* Ceny jsou pouze orientační a mohou se v jednotlivých obchodech lišit.

Na nemalé částky přijdou i přezůvky pro děti. Například bačkory stojí zhruba dvě stě korun, jarmily na tělocvik pak asi sto korun.

Češi již na konci prázdnin nakupují věci pro školáky. Největší nápor v obchodech však bude až se zahájením školního roku, jak Novinkám potvrdila prodavačka jednoho z papírnictví na pražských Vinohradech. Děti začnou nakupovat, až zjistí, co všechno ve škole potřebují.

Podle prodavačky dětského oddělní obchodního domu Baťa, se největší nápor zákazníků očekává od nadcházejícího víkendu, ale již nyní jsou například vyprodané některé velikostí bačkor či jarmil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám