Hlavní obsah

Výpovědi bez udání důvodu? Tripartita se neshodne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to téma, které poltí nejen vládní koalici, ale i odbory se zaměstnavateli. O zavedení výpovědi bez udání důvodu stále není jasno. Vyplynulo to ze středečního jednání předsednictva tripartity, kde zasedají zástupci vlády a sociálních partnerů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na jednom z předchozích zasedání tripartity

Článek

To mělo změny zákoníku práce, například změny ve výpovědní a zkušební době, na programu. Výpověď bez udání důchodu v chystané novele zákoníku práce prosazovala Národní ekonomická rada vlády (NERV), ale ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) ji tam odmítl zařadit. Minimálně část koaliční ODS ji tam ale chce.

„Jurečka na jednání trval na svém postoji,“ řekl Novinkám Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů. Odbory jsou přitom proti tomuto opatření, protože to podle nich poškodí zaměstnance.

ODS chce jednat s ANO. Výpověď bez udání důvodu chce prosadit stůj co stůj

Domácí

Naopak Svaz průmyslu a dopravy změnu podporuje. „Jako člověk z praxe říkám, že si to za určitých okolností dovedu představit. Pokud si předem řekneme, za jakých podmínek to bude, zjednodušilo by to cestu a mnoha lidem by to zmírnilo míru stresu,“ sdělil České televizi jeho prezident Jan Rafaj.

Pokud by se totiž opatření zavedlo, mělo by u něj být například výrazně vyšší odstupné. Zvažovalo se šestiměsíční nebo osmiměsíční.

Z oblasti zákoníku práce se předsednictvo tripartity bavilo i o dalších změnách. Například o automatickém růstu minimální mzdy nebo zrušení úrovní zaručených mezd v soukromém sektoru. Ty stanovují minimální výdělky v jednotlivých profesích. Odbory si kvůli tomu chtějí stěžovat u Evropské komise.

Vláda hledá, jak rozpohybovat ekonomiku

Vedle toho mělo předsednictvo tripartity na programu i řadu dalších bodů. Mimo jiné se bavilo o hospodářské strategii státu či situaci v ostravské hutní společnosti Liberty.

„Dohodli jsme se, že na příštím předsednictvu uděláme jakousi inventuru bodů, kterými by se vláda chtěla z návrhů NERV zabývat,“ uvedl Rafaj. Podle něj se chystá kabinet přijmout třeba některé body, které se týkají školství.

NERV navrhla 37 opatření na podporu ekonomiky. Doporučuje třeba reformu školství, investice do vědy a výzkumu, zajištění dostupnosti školek k vyšší zaměstnanosti rodičů, sjednocování malých obcí, řízené přijímání pracovníků z ciziny, zavedení regulovaného trhu s konopím či modernizaci zákoníku práce. Předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek novinářům řekl, že vybraných kroků by mohla být asi desítka.

Novou hospodářskou strategii pak chce ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) zveřejnit na podzim na strojírenském veletrhu v Brně.

Odbory pošlou stížnost do Bruselu, zvažují i demonstraci

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám