Hlavní obsah

Výnos z mýta může snížit dodatek ke smlouvě s Kapschem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dodatek ke smlouvě o vybudování systému mýtného v ČR, který letos na jaře s konsorciem vedeným firmou Kapsch podepsal předchozí ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL), může snížit výnos z mýta. To se má od vozidel o hmotnosti 12 a více tun začít na dálnicích a rychlostních silnicích vybírat 1. ledna 2007.

Článek

"V žádném případě ale nepůjde o vysokou úhradu, jak se objevilo v médiích," řekl Právu Šimonovský.

Důvodem podepsání dodatku byl podle Šimonovského tříměsíční odklad startu budování systému mýtného, způsobený stížnostmi neúspěšných uchazečů na vyloučení z výběrového řízení.

Kapsch na jaře vyšel ministerstvu dopravy po složitých jednáních vstříc a souhlasil se zkrácením výstavby systému z dvanácti na devět měsíců. Stát se zase v dodatku smlouvy zavazuje, že pokud by se v tak krátkém čase nepodařilo ke všem mýtným bránám položit elektrickou instalaci, uhradí provoz naftových agregátů, jež by se v tom případě dočasně použily.

"Kdybych dodatek nepodepsal, museli bychom mýto odložit a stát by přišel o miliardy. Navíc chci připomenout, že stát za provoz agregátů přímo platit nebude. Uhradí se to až z výnosu z mýtného," uvedl Šimonovský.

Reklama

Související témata:

Související články

Mýtné vynese mnohem méně, než se čekalo

Čistý výnos z mýtného, které v Česku na 950 kilometrech dálnic a rychlostních silnic odstartuje 1. ledna 2007, bude v prvním roce pouze dvě miliardy korun....

Mýtné zdraží i jízdenky na autobusy

Elektronické mýtné, které bude v ČR zavedeno pro vozidla nad 12 tun, tedy i pro autobusy, od ledna zdraží i autobusovou dopravu. Například za cestu z Prahy...

Výběr článků

Načítám