Hlavní obsah

Podmínky ve zpracovatelském sektoru se v říjnu zlepšily, ukázal index PMI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v říjnu zlepšily. Index PMI stoupl ze zářijových 52 bodů na 53,3 bodu v říjnu, uvedla v úterý společnost Markit Economics. Úroveň 50 bodů je předělem mezi růstem a poklesem. Index sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na index v říjnu pozitivně působily všechny jeho složky. Nové zakázky po červencových a srpnových poklesech v říjnu vzrostly druhý měsíc v řadě. Tempo růstu se navíc zvýšilo a bylo nejrychlejší od března.

Výroba vzrostla třetí měsíc v řadě a nejrychleji od března. Průměrné ceny vstupů v říjnu vzrostly šestý měsíc za sebou, a to nejrychlejším tempem od loňského června.

„Český index se po slabém létě v říjnu dále zotavil a mírně předstihl dosavadní trend roku 2016. Růst výroby i nových zakázek zrychlil, čemuž dopomohlo i první zvýšení nového exportu za čtyři měsíce,” uvedl vedoucí ekonom u společnosti IHS Markit Trevor Balchin.

Příznivé výsledky i v eurozóně, Číně a Indii

„Příznivé signály ohledně situace v tuzemském zpracovatelském průmyslu přicházejí poté, co průzkum PMI před několika dny přinesl pozitivní signály ohledně vývoje ve zpracovatelském průmyslu v eurozóně. Příznivě vyzněly průzkumy PMI také v případě rozvíjejících se ekonomik (Čína, Indie, Rusko),” komentoval výsledek pro Novinky hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

„Globální průzkumy aktivity v průmyslu ve vyspělých ekonomikách vyšly příznivě již v případě září a říjen pak signalizuje další zlepšení. To je velmi důležité pro exportně orientovanou českou ekonomiku, kde průmysl hraje zásadní roli, obecně jde ale o důležitou zprávu i pro středoevropský region jako celek,” připomněl Jáč.

„Po několika slabších měsících došlo v tuzemském průmyslu k obnovení růstu exportních objednávek, nicméně hlavním tahounem poptávky stále zůstávají domácí objednávky,” dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám