Hlavní obsah

Výjimka nepomohla. I geneticky cenné slepice padnou za oběť ptačí chřipce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaneč

Nákaza ptačí chřipkou pronikla přes veškerá opatření i do cenného chovu nosnic ve Vanči na Třebíčsku. Letitá práce šlechtitelů tak skončí v kafilerii. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Likvidace nosnic v rozmnožovacím chovu ve Vanči na Třebíčsku

Článek

Šlechtitelský a rozmnožovací chov kura domácího v podniku Líheň Studenec je na velmi vysoké úrovni, obdobný v jiných evropských zemích není a drůbež z tohoto chovu je známá v Evropě, Asii i Americe. Proto když se před dvěma týdny ve Vanči potvrdil výskyt ohniska ptačí chřipky, uplatnila SVS na samostatnou na halu se 13 tisíci nosnic, z nichž část se řadí do takzvaného genetického zdroje, výjimku.

Hala tehdy zasažena nebyla, to se ale změnilo, jak se potvrdilo při monitoringu zdravotního stavu drůbeže, který tu pravidelně probíhal.

„Přes veškerou snahu o zachování tohoto cenného chovu bohužel nyní vyšetření potvrdilo, že nákaza pronikla i do haly s genetickým zdrojem, takže bude nutné přistoupit k utrácení. Z patnácti vyšetřovaných vzorků uhynulých kusů drůbeže jich byla nákaza potvrzena u dvanácti. Utrácení slepic v hale začne zítra,“ řekl v úterý ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Před 14 dny muselo být na stejném hospodářství ze stejného důvodu usmrceno zhruba 11,5 tisíce nosnic v rozmnožovacím chovu.

Nyní jde o šlechtitelský, prarodičovský a rodičovský chov kura domácího nosného typu. Ze 13 tisíc kusů je 2,5 tisíce kusů zařazeno v genetických zdrojích. Jde o cennou drůbež, výsledek dlouhodobé šlechtitelské práce. Ve srovnání s cenou běžných užitkových slepic v chovech s produkcí konzumních vajec je chovná hodnota asi sedmkrát vyšší. Výše odškodného proto bude odpovídat této vyšší hodnotě.

Strach o tučňáky. Ptačí chřipka poprvé zaútočila na pevninské Antarktidě

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám