Hlavní obsah

Výhodné novomanželské půjčky se asi nezmění

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo pro místní rozvoj si s budoucností novomanželských půjček vše rozmyslelo. Původní plán Jiřího Paroubka, že by je měly poskytovat banky a stát by dotoval úroky, úřad nyní přehodnocuje. Státní fond rozvoje bydlení má ale na půjčky jen omezenou sumu. Stát proto dá do fondu další miliardu, která by měla zájemce uspokojit.

Článek

Půjčky nyní mladí dostávají přímo od fondu za nízký úrok 2 procenta ročně. Protože je o ně velký zájem, předpokládalo ministerstvo pro místní rozvoj, že by půjčky zhruba od poloviny letošního roku převzaly hypoteční banky a stavební spořitelny s tím, že by stát dotoval tržní úrok tak, aby mladí platili zhruba stejnou měsíční splátku, jako kdyby měli půjčku přímo od fondu.

V mnoha jiných směrech by si ovšem mladí u bank pohoršili. Fond jim totiž poskytuje půjčku bez jakýchkoli poplatků a má menší nároky na zajištění úvěru. Může jim povolit odklad počátku splácení úvěru až o deset let a klient může bez problémů úvěr kdykoli zcela nebo zčásti splatit. Banky jsou v těchto ohledech daleko přísnější. Kromě toho stát také musí bankám platit za to, že se podílejí na zprostředkování státní pomoci.

"Zvažujeme všechna pro a proti. Definitivní rozhodnutí ale ještě nepadlo," řekl pouze Právu náměstek ministra pro místní rozvoj Ivan Přikryl. Bankéři ale jasně signalizují změnu postoje ministerstva. "Je vidět určitý zlom v pohledu, jak pokračovat dál," uvedl Pavel Kühn, zástupce ředitele úseku hypotéky a nemovitosti České spořitelny.

Minimálně letos bude vše postaru

Jasné už je, že dnešní výhodné podmínky zůstanou zachovány minimálně do konce letošního roku. Sněmovní Výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí totiž ve dvou krocích zvýšil přerozdělením peněz fondu zdroje určené pro novomanželské půjčky pro letošní rok, a to z 1,5 na 2,41 miliardy korun.

"Z těchto peněz uspokojíme všechny žádosti, které letos dostaneme. Nikdo se nemusí obávat, že peníze dojdou," potvrdil Právu ředitel fondu Jan Wagner.

Podle Přikryla se ale nic nezměnilo na záměru rozšířit půjčky na bydlení i na rekonstrukce. Až dosud byly určeny jen pro výstavbu nových bytů a domů a koupi těchto nemovitostí včetně převodu členských práv u družstevního bytu.

Třísettisícová půjčka zpravidla nestačí mladým na pořízení bydlení, a proto budou o další úvěry žádat u hypotečních bank a stavebních spořitelen. Česká spořitelna včera oznámila, že jim vyjde vstříc zvýhodněnou úrokovou sazbou o 0,2 procenta oproti běžně garantované sazbě. Například hypotéku s pevnou sazbou na pět let ode dneška nabízí za úrok 4,09 procenta ročně.

Půjčku od fondu mohou získat mladí manželé s dětmi i bez nich a osoba nežijící v manželství, která pečuje alespoň o jedno nezletilé dítě. Minimálně jeden z manželů musí být mladší než 36 let a rovněž osoba nežijící v manželství musí být mladší než 36 let. Za každé dítě narozené po získání půjčky se z ní odečte 30 000 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám