Hlavní obsah

O zvýhodněné půjčky mohou lidé žádat od čtvrtka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní fond rozvoje bydlení začne ve čtvrtek přijímat žádosti o poskytnutí tzv. novomanželských půjček. Lidé je mohou posílat na jeho pražskou či olomouckou pobočku. Mohou tak získat až 300 tisíc korun, které budou splácet až 20 let. Půjčka je úročena dvěma procenty.

Foto: Martina Žáčková

K tradičním akcím začátku července ve Velkých Karlovicích patří soutěž o nejlepší valašský sýr ve Spa hotelu Lanterna.

Článek

"Nařízení vlády bude publikováno ve Sbírce zákonů ve středu, den poté může fond začít přijímat žádosti," řekl ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek. Fond rozvoje bydlení je už od minulého týdne, kdy vláda o půjčkách rozhodla, zavalen dotazy lidí, zda právě oni mohou půjčku získat a co je pro to nutné udělat. Pokud ale někdo pošle žádost před termínem, fond mu ji vrátí.

Půjčku nezíská každý mladý člověk, který si chce pořídit bydlení. Jsou určeny pouze manželům, nebo samoživitelům, kteří se starají alespoň o jedno dítě. Dalšími podmínkami je to, že žadatel či žadatelé nemají vlastní bydlení a jsou mladší 36 let. V případě manželů stačí, když je mladší 36 let jen jeden z partnerů. Letos resort uspokojí 1300 žadatelů, příští rok dalších 5 tisíc lidí či rodin.

Za každé dítě, které se v průměru splácení půjčky narodí, si navíc lidé budou moci odečíst z půjčené sumy 30 tisíc korun. V případě narození dítěte ale bude také možné splácení půjčky odložit.

Formuláře jsou k dispozici na internetových stránkách fondu rozvoje bydlení a v hypotečních bankách a stavebních spořitelnách. Součásti žádosti musí být několik dalších dokumentů, například potvrzení o výši příjmů, přiznání o dani z příjmy a dokumenty související s bydlením.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda schválila půjčky na byty pro mladé

Mladí lidé získali významnou pomoc při pořizování vlastního bydlení. Vláda ve středu schválila návrh ministra pro místní rozvoj Jiřího Paroubka, že lidé do 36...

Výběr článků

Načítám