Hlavní obsah

Vyhazov z práce kvůli alkoholu či drogám je protiústavní, rozhodl kolumbijský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolumbijský ústavní soud rozhodl, že zaměstnavatel nemůže vyhodit z práce zaměstnance jen proto, že přijde do práce pod vlivem alkoholu či drog. Podle soudu to odporuje ústavě. Výjimkou jsou podle deníku El País činnosti, při nichž by hrozilo nebezpečí pracovníkovi, jeho kolegům či třetím osobám. Kontroverzní verdikt podle některých jen dále zvýší už tak rostoucí výrobu a spotřebu kokainu v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Verdikt soudu podle některých jen dále zvýší výrobu a spotřebu kokainu v Kolumbii.

Článek

„Samotná skutečnost, že je člověk pod vlivem alkoholu či drog nemůže být trestná, pokud pracovník nezpůsobí svým jednání škodu,” vyložil rozhodnutí soudu listu El País právní expert.

Podle soudu je protiústavní vyhodit zaměstnance pod vlivem, pokud není ovlivněna jeho produktivita práce a vykonávání jeho pracovní činnosti.

Soud nicméně uvedl výjimky pro práce, při nichž by hrozilo nebezpečí lidem, například v povolání řidiče, leteckého dispečera či pilota.

S iniciativou přišli loni dva studenti práv univerzity z kolumbijské Bucaramangy, podle nichž příslušné ustanovení zákoníku práce porušuje dva články ústavy. Zaprvé odporuje podle nich ustanovení, že všichni jsou si před zákonem rovni a že stát má pomáhat těm, kteří „se z důvodů ekonomických, fyzických či mentálních nacházejí ve stavu zjevné slabosti”. Podle ústavy mají mít také všichni pracovníci stejné příležitosti.

V Česku podle zákoníku práce nesmí zaměstnanci v pracovní době požívat alkoholické nápoje a zneužívat jiné návykové látky na pracovištích a i mimo ně. Nesmí rovněž pod jejich vlivem vstupovat na pracoviště.

Reklama

Výběr článků

Načítám