Hlavní obsah

Východ Evropy čelí největší recesi od pádu komunismu, hlásí agentura Fitch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Země střední a východní Evropy čelí největší hospodářské recesi od pádu komunismu před 20 lety. Uvedla to ve středu mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings. Východ Evropy podle ní doplácí na propad mezinárodního obchodu a pocítí dopady finančních šoků, které zasahují region.

Foto: Profimedia.cz

Krizí byla silně zasažena například Budapešť.

Článek

Z celkové předpovědi ale nejsou poznat rozdíly mezi jednotlivými zeměmi. Už teď si přitom zcela jinak vede například Maďarsko a jinak Slovensko nebo Česká republika.

"Fitch předpovídá, že hrubý domácí produkt (HDP) se v letošním roce v zemích střední a východní Evropy sníží o 3,1 procenta. Po čtyřprocentním růstu v roce 2008 a průměrném růstu 6,8 procenta v období pěti let do konce roku 2007 to bude znamenat hlubokou a náhlou recesi," poznamenal Edward Parker, který je v agentuře Fitch šéfem oddělení státních ratingů pro střední a východní Evropu.

Fitch podle Parkera navíc očekává, že výraznější zlepšení nelze čekat ani v příštím roce. Region jako celek už sice nebude klesat, ale souhrnný růst dosáhne asi pouze 1,4 procenta. "To nebude stačit na to, aby se dál nezvyšovala nezaměstnanost a nestupňoval tlak na státní finance," podotýká Fitch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám