Hlavní obsah

Vstupné do památek zdraží o elektřinu

Novinky, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst cen elektřiny a dalších povinných výdajů přiměl Národní památkový ústav (NPÚ) k mírnému zvýšení vstupného do památek, jejichž sezona začíná v sobotu 30. března. Vstupné by podle slov šéfky NPÚ Naděždy Goryczkové mělo vzrůst o 10 až 20 korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Zámek Lemberk. Ilustrační foto.

Článek

„Nejsou to závratné částky, ale NPÚ velmi pomůžou,“ řekla. Odhadla, že ústav tak získá o 25 až 30 milionů korun ročně více. Předpokládá, že návštěvníků do více než stovky hradů a zámků ve správě NPÚ během sezony opět zavítá kolem 5,5 milionu.

Za elektřinu v památkách platí jejich správce desítky milionů korun, energie zdražila, ale kompenzace Národní památkový ústav podle Goryczkové od státu nedostane.

Devátým rokem památky pokračují v cyklu Po stopách šlechtických rodů. Letošní sezona bude věnována italskému rodu Gallasů a Clam-Gallasů, který se u nás etabloval v 17. století, a to zejména v severních a severozápadních Čechách. „Získal velkou část rezidencí po Albrechtu Valdštejnovi za vzorné služby pro císaře,“ podotkla Goryczková.

NPÚ připomene 300. výročí úmrtí diplomata Jana Václava z Gallasu, hlavním garantem je správa Sychrov. Otevře se i výstava věnovaná historii a sbírkám rodu Gallasů v Liberci. Veřejnost bude také moct zavítat do kláštera v Hejnicích, kde mají Clam-Gallasové hrobku. Zájemci se po stopách rodu vydají i na zámky Frýdlant, Lemberk a na hrad Grabštejn.

Výročí 600 let od úmrtí krále Václava IV. budou věnovány prohlídky hradu Křivoklát na Rakovnicku.

K 30 letům od sametové revoluce NPÚ připraví výstavu České památky po pádu železné opony.

Reklama

Výběr článků

Načítám