Hlavní obsah

Volkswagenu klesl zisk o 86 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wolfsburg

Největší evropská automobilka Volkswagen hospodařila ve třetím čtvrtletí s čistým ziskem 172 miliónů eur (asi 4,49 miliardy Kč). Meziročně je to propad zhruba o 86 procent. Podobně provozní zisk činil pouze 278 milionů eur, což je propad o 81 procent. Tržby klesly o 10,3 procenta na 26 miliard eur.

Článek

Výsledky zaostaly za odhady trhu. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že provozní zisk bude činit 415 miliónů eur. Firma zároveň potvrdila předchozí odhad celoročního poklesu zisku.

"Tržby celé skupiny v roce 2009 budou nižší než v předchozím roce, a to hlavně kvůli slabšímu odbytu," píše se ve čtvrtletní výsledkové zprávě firmy. Na tvorbu zisku bude podle managementu nepříznivě působit také růst refinančních nákladů a další faktory.

Za prvních devět měsíců tržby celé skupiny meziročně klesly o 9,7 procenta na 77,2 miliardy eur. Automobilka od ledna do září v celém světě prodala téměř 4,789 miliónu vozů, což je meziroční pokles o 0,2 procenta. České Škodě Auto, která je součástí skupiny Volkswagen, prodej klesl o pět procent na 504.625 vozů.

O více než 11 procent klesl prodej vozů Seat, což je i jedna z hlavních příčin, proč se Volkswagenu vedlo tak špatně. Problematicky se vyvíjelo také hospodaření superluxusní značky Bentley, kde odbyt klesl o 46,9 procenta na 3313 kusů. Naopak odbyt osobních vozů Volkswagen se meziročně zvýšil o 7,5 procenta na téměř 3,021 miliónu kusů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ředitelem Porsche má být šéf Volkswagenu

Ředitel německé automobilky Volkswagen Martin Winterkorn se má stát také ředitelem firmy Porsche SE. Ve funkci tak nahradí Wendelina Wiedekinga, který byl...

Policie provedla razii v sídle Porsche

V kancelářích německé automobilky Porsche provedli ve čtvrtek federální vyšetřovatelé razii. Důvodem byla nařčení z údajné manipulace s akciemi Volkswagenu.

Výběr článků

Načítám