Hlavní obsah

Voda by mohla podražit až o sto procent

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Schválená novela zákona vodního zákona, která v souladu s předpisy EU požaduje modernizaci všech čističek odpadních vod, by mohla mít za důsledek vzrůst cen vody až o sto procent. Čističky by po roce 2010 měly být schopny zachycovat dusičnany a další prvky, na které běžné biologické a mechanické čištění nestačí.

Foto: Jaroslav Nakládal
Článek

"Podle prvních odhadů si zmíněné úpravy vyžádají v rámci celé republiky 85 miliard korun a zatím to vypadá tak, že by tyto peníze měly zaplatit samotné obce. Ty je ale nemají," zdůraznil v pátek primátor Hradce Králové Oldřich Vlasák (ODS) na kolegiu primátorů, které se sešlo v Plzni.

Jeho plzeňský kolega Jiří Šneberger (ODS) doplnil: "Uvedená novela může vést k razantním pohybům v cenách vody, protože jinak nebudou obce na vylepšení čističek mít. Vodné by tak mohlo stoupnout až na dvojnásobek." 

Hrozí miliónové pokuty

Zákon předpokládá, že se s modernizací započne nejpozději do konce roku 2010, v opačném případě hrozí obcím pokuty.

"Jen Praha by mohla být postižena sankcemi v řádu stamiliónů korun ročně," upozornil primátor hlavního města Pavel Bém (ODS), podle něhož má metropole dvě možnosti - postavit zcela novou čističku za třicet miliard korun nebo inovovat stávající za poloviční cenu.

"Ani na jednu z těchto variant ale nemáme a ani nevíme, kde ty peníze vzít," dodal Bém.

Kolegium primátorů bude rozhodující část potřebných financí požadovat po státu, ten ostatně podle představitelů řady krajských měst celou situaci zavinil.

"Novelu připravil bez konzultací s námi, což mimochodem odporuje unijním pravidlům. Stát něco podepsal, odpovědnost za jeho rozhodnutí ale ponesou obce," připomněl Vlasák.

"Ta norma je v pořádku, ale způsob, jak se zavádí do praxe, svědčí o eurohujerství a naprosto nereálném odhadu možností obcí. Podobně moderní čističky ostatně nemá ani řada měst unie, pokud vím, tak samotný Brusel vypouští značnou část splašků přímo do řeky," uzavřel Vlasák.

Reklama

Výběr článků

Načítám