Hlavní obsah

Vnitro vypsalo tendr na šéfa České pošty. Podnik má řídit od ledna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo vnitra v pondělí vypsalo výběrové řízení na generálního ředitele České pošty. Vítěz tendru bude podnik řídit od příštího roku místo dosavadního šéfa Romana Knapa. Uzávěrka přihlášek je 15. listopadu. Ministerstvo to uvedlo na svých stránkách.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Knap měl původně po dohodě s ministrem vnitra Vítem Rakušanem skončit už na konci září, ale kvůli tomu, že ministerstvo kvůli dovoleným odložilo tendr na jeho nástupce na podzim, zůstane zatím ve funkci.

Kandidáti na generálního ředitele musí mít vysokoškolské vzdělání v magisterském studijním programu, minimálně tři roky praxe ve vrcholovém výkonném managementu státního podniku či společnosti s majoritním podílem státu nebo minimálně pět let praxe ve statutárních orgánech či vrcholovém managementu v jiné obchodní korporaci.

Zájemce by měl umět anglicky a mít osvědčení o přístupu k utajovaným informacím ve stupni Důvěrné.

Výhodou jsou zkušenosti s poskytováním poštovních a telekomunikačních služeb nebo služeb obdobného charakteru nebo zkušenosti s implementací transformačních změn a nových byznys modelů podniku.

Pošta zdražuje posílání dopisů i balíků

Ekonomika

Jako součást přihlášky do tendru má zájemce předložit strategický koncept na téma „Vize a směřování České pošty v podmínkách aktuálního vývoje poštovních služeb v ČR a v Evropě“ a pro následný ústní pohovor si má připravit desetiminutovou prezentaci návrhu funkčního modelu České pošty s cílem dosažení finanční stability podniku.

V posledních letech Česká pošta hospodaří v červených číslech. Loni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun. V předchozím roce vykázala propad 1,37 miliardy korun. Provozní výnosy vzrostly o 400 milionů na 19,55 miliardy korun. Loňské hospodaření ovlivnila pandemie koronaviru.

Pošta provozuje v zemi zhruba 3200 poboček a poskytuje na základě licence od Českého telekomunikačního úřadu základní poštovní služby na celém území státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám