Hlavní obsah

Vlastník British Airways uvažuje o převzetí aerolinek Norwegian. Akcie norské firmy rychle stouply

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost IAG, která je vlastníkem britských aerolinek British Airways, uvažuje o předložení nabídky na převzetí norského nízkonákladového leteckého přepravce Norwegian Air Shuttle. Případná fúze by byla jednou z největších transakcí v leteckém byznysu. Akcie Norwegian raketově rostou, upozornil server Financial Times.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Boeing 737 společnosti Norwegian

Článek

Akcie aerolinek Norwegian po zprávě posílily až o 47 procent.

IAG ve čtvrtek uvedla, že ve firmě Norwegian koupila podíl 4,61 procenta a že plánuje s touto společností zahájit rozhovory zahrnující možnost předložení nabídky na úplné převzetí. Zdůraznila však, že není jisté, zda se skutečně rozhodne nabídku podat.

IAG by převzetím norského podniku výrazně rozšířila své aktivity v oblasti nízkonákladové dálkové letecké přepravy. IAG, která vznikla v roce 2011 spojením aerolinek British Airways a Iberia, již v roce 2015 převzala španělské nízkonákladové aerolinky Vueling a v loňském roce založila vlastní nízkonákladovou aerolinku pro dálkové lety pod názvem Level.

Společnost Norwegian investici IAG do svých akcií přivítala. „Norwegian věří, že zájem IAG potvrzuje udržitelnost a potenciál našeho podnikatelského modelu a globálního růstu,” uvedla firma.

Norwegian patří mezi průkopníky v oblasti nízkonákladové dálkové letecké přepravy a je známá nízkými cenami transatlantických letů.

Reklama

Výběr článků

Načítám