Hlavní obsah

Vláda zvýšila schodek veřejných financí o 22 mld. Kč

– PRAHA

Vládní kabinet ve středu v noci schválil návrh ministerstva financí, který zvyšuje schodek veřejných financí ze stávajících 4,6 procenta na 5,2 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Vláda na pokyn EU musela do schodku započíst i záruku 22 miliard, kterou stát v roce 1997 poskytl České národní bance. Deficit 5,2 procenta je maximální letošní možný.

Foto: Photo Mikeska

Hokejbalisté Hostivaře ovládli čtvrtfinálovou skupinu mladšího dorostu a do semifinálového utkání si vybrali Letohrad.

Článek

Vláda jej schválila v rámci nového konvergenčního programu, na jehož základě se země připravuje na přijetí eura v roce 2010. Program mají všechny země, v nichž jednotná evropská měna zatím neplatí.

Ministerstvo financí se dosud chlubilo, že země nebude mít se splněním slíbeného schodku žádný problém, nyní to ale tak nevypadá. Ze sedm let staré státní záruky 22 miliardy korun uhradil stát zatím pouze půl miliardy.  "Česká republika si je vědoma nezbytnosti dokončení reformy veřejných financí jako zásadního předpokladu pro splnění Maastrichtských kritérií," sdělil mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

V příštím roce by měl být deficit veřejných rozpočtů podle odhadů 4,2 procenta HDP, o rok později by měl klesnout na 3,6 procenta HDP a v roce 2007 na 3,3 procenta HDP. Pokud chce ČR splnit program a přijmout euro v roce 2010, musí mít schodek pod tři procenta v roce 2008 a poté ho už udržet.

Reklama

Související témata:

Související články

Evropští komisaři tvrdě kritizují Česko

Evropská komise vydala ve středu zprávu, kde byla ČR spolu s dalšími devíti vstupujícími státy poprvé zařazena do tzv. hlavních směrů hospodářských politik....

Výběr článků

Načítám