Hlavní obsah

Vláda shání peníze, možná prodá i ČEZ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kabinet Stanislava Grosse chce během své vlády zprivatizovat Český Telecom, Severočeské doly a možná i část energetické skupiny ČEZ. Vydělat na tom chce desítky miliard korun.

Foto: DK Vsetín

V letošním roce se ve Vsetíně uskuteční 9. ročník MFF Vsetínský krpec 2016

Článek

Prodejem většinového podílu státu v Českém Telecomu chce stát získat nejméně 50 miliard korun. Prodej by mohl stát zahájit už na podzim, jen co poradenská firma doporučí nejlepší způsob privatizace.

Ekonomický expert ČSSD pro ekonomiku Jan Mládek sdělil, že vláda by ráda prodala i 16 procentní podíl v ČEZu. Chce za něj dostat asi 20 miliard korun.

Vicepremiér Martin Jahn ale dnes řekl, že o prodeji ČEZu se na dnešním hodnocení budoucího programového prohlášení vlády, kde se možné privatizace probíraly, vůbec nemluvilo. "Řeč byla jen o privatizaci Telecomu a Severočeských dolů," řekl Jahn.

Rusko prozradil favorita

Podle Mládka prodej menšinové části ČEZu závisí na tom, zda firma v privatizaci získá Slovenskou energetiku, kterou nyní prodává Slovensko. Pokud by byl ČEZ úspěšný, prodej by se zřejmě zastavil.

Slovenskem minulý týden proletěly informace, že favoritem na koupi tamní energetické společnosti je ruská firma RAO. Prořekl se ministr hospodářství Pavol Rusko. Slovenskému deníku Pravda měl říci, že ČEZ by mohl nad ruskou firmou zvítězit, jen pokud nabídne nejméně o 40 miliard víc, než RAO.

Důvodem, proč musí být česká nabídka výhodnější, je to, že ruská firmy chce koupit i dosluhující části jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích, kdežto ČEZ o tuto nabídku nestojí. Slovensko by se ale rádo právě těchto částí své energetiky zbavilo. Za dva roky totiž přestanou pracovat a starost o ně by stát rád přenechal někomu jinému.

Rusko ale firmy nejmenoval a mluvil jen obecně. Zástupce deníku Pravda přiznává, že Rusko jména firem neřekl, ale ze všech okolností je zřejmé, kterých firem se vyjádření týkala. "Vyjádření, která jsou v novinách jsem nikdy neřekl a byla mi dána do úst. Mluvil jsem jen obecně a nemluvil jsem o ČEZ nebo o RAO," řekl Rusko deníku Sme.

Telecom i Severočeské doly napodruhé

Obě společnosti, které chce Grossova vláda s jistotou prodat, se už pokoušely prodat sociálnědemokratické vlády před ní. Privatizace Severočeských dolů skončila fiaskem poté, co se ukázalo, že ani jeden ze tří zájemců, včetně firmy Appian, která byla favoritem, nenabízí dost peněz. I nyní ale Appian patří mezi vážné zájemce o koupi dolů.

Firmy, v nichž má stát většinový podíl

:: Budějovický Budvar

:: ČEPS 

:: ČEPRO

:: České aerolinie

:: Český Telecom

:: ČEZ

:: MERO

:: Lesy ČR

:: Severočeské doly

:: Vítkovice Steel

Český Telecom se stát pokusil privatizovat na podzim v roce 2002. Konsorcuim Deutsche Bank a dánského operátora TDC za něj nabídlo 55 miliard korun. Koupě ale zkrachovala na tom, že menšinový vlastník TelSource nechtěl na nabídku přistoupit. Podmínkou přitom bylo, aby podíl prodal i on.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám