Hlavní obsah

Český Telecomu vyplatí akcionářům 5,5 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Akcionáři Českého Telecomu si na dividendách vyplatí 5,5 miliardy korun. Za jednu akcii tak její majitelé dostanou 17 korun. Rozhodla o tom ve čtvrtek valná hromada firmy. Peníze půjdou z nerozděleného zisku z předchozích let, protože loni byla firma ve ztrátě.

Foto: Janis Sidovský

Čínský národní cirkus v Praze

Článek

Už loni se akcionáři dohodli, že si budou každý rok vyplácet dividendy ve výši 50-70 procent zisku. Minulý rok firma, v níž drží 51 procent stát, vyplatila vlastníkům 18 miliard korun, tedy 57,5 Kč na akcii.

Akcionáři také rozhodli, že loňskou ztrátu 1,2 miliardy korun uhradí z nerozděleného zisku z minulých let.

Firma může zahájit digitální vysílání

Český Telecom dnes dostal i další potěšující zprávu. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) mu rozšířil licenci na šíření digitálního televizního a rozhlasového vysílání. 

Firma doposud digitální vysílání jen testovala, stejně jako České radiokomunikace (ČRa) a společnost Czech Digital Group.

Podle vládní koncepce digitalizace by měly v tuzemsku vzniknout tři programové skupiny, takzvané multiplexy. Jeden by patřil televizi Nova, další Primě a poslední by byl pro Českou televizi (ČT).

Vysílání pro ČT

Právě v souvislosti s veřejnoprávní televizí se nejčastěji mluví o spojenectví s Českým Telecomem. Už nyní pro ni zajišťuje distribuci signálu ze studií k vysílačům. ČRa poskytují podobnou službu Nově.

Pro Primu bude vysílání v budoucnu zřejmě zajišťovat Czech Digital Group.

"Získání tohoto oprávnění nám umožňuje po přidělení kmitočtů začít šířit signál pro veřejnost. Nastupujeme na nový systém vysílání, který bude postupně nahrazovat analogové vysílání," uvedl obchodní ředitel Telecomu Roman Stupka. Firma podle něj zahájí experimentální provoz do 1. srpna.

Vysílání začne příští rok

První komerční digitální vysílání by podle dřívějších odhadů ministerstva informatiky mohlo začít na přelomu tohoto a příštího roku. Digitální televizní vysílání přinese zlepšení kvality zvuku a obrazu, větší počet kanálů, interaktivní služby a možnost mobilního příjmu.

Pro uživatele však bude rovněž znamenat nutnost pořídit si ke stávajícím přijímačům takzvaný set top box, jehož cena začíná na 1500 korunách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám