Hlavní obsah

Vláda prodá letiště jednomu strategickému partnerovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Všech sto procent akcií pražského letiště prodá vláda přímo jednomu strategickému partnerovi. Na pondělním jednání o tom rozhodl kabinet Mirka Topolánka. Podle ministerstva financí by kupec měl za ruzyňské letiště zaplatit více než 100 miliard korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Vláda zároveň uložila ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi, aby zahájil proces výběru hlavního poradce pro privatizaci letiště. Ten bude mimo jiné hodnotit nabídky jednotlivých uchazečů. Údajně by měl být poradce znám do konce roku.

Možnosti privatizace letiště analyzovala pro ministerstvo financí jako takzvaný malý poradce už společnost Credit Suisse. Kromě přímého prodeje v úvahu připadal například prodej akcií přes burzu nebo převedení části majetku na samosprávy.

Doporučení nakonec znělo prodat celé letiště jednomu zájemci. Podle předpokladů zřejmě půjde o konsorcium provozovatele velkého letiště a finanční instituce.

Pražské letiště je považováno za jednu z největších investičních příležitostí v oboru. Čistý zisk letiště loni vzrostl o 14 procenta na 1,1 miliardy korun. Nový majitel by měl být znám ve druhé polovině příštího roku.

Letiště chtějí Francouzi, Španělé i Australané

Zájemci se hlásí již nyní. Předběžně vyjádřil zájem například provozovatel vídeňského letiště Flughafen Wien, německé společnosti Hochtief Airports a Fraport, francouzská Aéroport de Paris, australská skupina Macquarie Airport, španělská společnost Abertis Airports nebo české a slovenské investiční skupiny Penta, J a PPF Investments.

Nového majitele budou mít ještě dříve než letiště České aerolinie. V jejich případě se již uskutečňuje výběrové řízení na hlavního privatizačního poradce. Hodnota ČSA se odhaduje na pět miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám