Hlavní obsah

Vláda nerozhodla o penzích pro horníky ani o penězích pro oběti trestných činů

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Odloženo, odloženo, přerušeno. Tak vypadá výsledek pondělního jednání vlády v Brně u příležitosti zahájení Mezinárodního strojírenského veletrhu. Ministři ani počtvrté nerozhodli o dřívější penzi pro horníky, ani o tom, jestli umožnit obětem trestných činů čerpat odškodné z majetku zabaveného kriminálníkům.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Vicepremiér Pavel Bělobrádek, premiér Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek v Brně

Článek

Návrh na to, aby horníci odcházeli do důchodu o pět let dříve než ostatní zaměstnanci, kabinet před brněnským jednáním už několikrát probíral, ale k žádnému řešení nedospěl.

Podle návrhu ministerstva práce by mohli dříve do penze odejít havíři, kteří mají odpracováno 3300 směn v uhelném a 2200 směn v uranovém dole. Nová pravidla, která chtějí prosadit i hornické odbory, by měla začít platit příští rok na podzim. Dřívější odchody do důchodu by mohly pomoci vyřešit i problémy se zavíráním dolů. Proti novele vystupuje zejména ministerstvo financí. Podle Andreje Babiše by se měli na penzích více podílet majitelé dolů.

Vláda nerozhodla ani o odškodnění obětí

K rozhodnutí nedošla vláda ani v případě odškodňování obětí trestných činů. Nyní se oběti musí často domáhat peněz exekučně v civilním řízení. „Vymahatelnost těchto nároků je poměrně nízká, neboť pachatel má málokdy majetek, ze kterého by se poškození mohli hojit,“ konstatovalo ministerstvo spravedlnosti. Podle návrhu by se lidé mohli dostat k penězům, které stát zabavil prostřednictvím peněžitých trestů či trestu propadnutí majetku.

Rozhodnutí nepadlo ani v případě regulátora železniční dopravy, který by měl dohlížet na rovné podmínky podnikání na železnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám