Hlavní obsah

Vláda má zájem o LNG z německých terminálů

Vláda jedná s Německem o možnosti zajištění kapacity v novém terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Lubminu ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko na pobřeží Baltského moře.

Foto: Profimedia.cz

Oficiální zprovoznění terminálu LNG v Lubminu.

Článek

Česko by tak kromě již zajištěné kapacity tří miliard kubíků plynu v nizozemském LNG terminálu v Eemshavenu mělo další zdroj pro náhradu ruského plynu. To, že jednání probíhají, potvrdil Právu hlavní poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Jakub Kajzler.

„Jednáme s německou vládou o celém konceptu rozvoje lubminských terminálů a jejich možném využití pro zásobování českého trhu zemním plynem,“ řekl Kajzler.

Jednání jsou podle něj teprve na začátku, a tak nechtěl sdělovat další podrobnosti. Plynárenský expert Vratislav Ludvík Právu sdělil, že o jednáních ví a že by Česku kapacita v Lubminu významně pomohla ve snížení závislosti na dodávkách plynu z Ruska, která byla před ruskou agresí na Ukrajině téměř stoprocentní.

Scholz otevřel terminál na LNG. Německo zimu dobře zvládne, prohlásil

Ekonomika

Výhodou terminálu v Lubminu pro Česko je již existující infrastruktura. Plyn lze z lokality dále posílat plynovodem OPAL, který vede do Saska, a z něj je možné jej přepravit plynovodem Gazela do České republiky.

Už minulou sobotu byl v Lubminu v rámci projektu společnosti Deutsche ReGas zprovozněn terminál Neptune sloužící k opětovnému převedení LNG do plynného skupenství. Jeho roční kapacita je zhruba 5,2 miliardy kubíků plynu.

Až 14 miliard kubíků ročně

Ještě letos by společnost chtěla připojit další plovoucí jednotku o roční kapacitě sedmi miliard kubíků plynu, která nebude umístěna v přístavu, ale na moři. V příštím roce by se měla celková kapacita zplynování Deutsche ReGas v lokalitě zvýšit až na 14,2 miliardy kubíků ročně. V Lubminu má také ještě letos vzniknout LNG terminál v režii německé vlády.

Který konkrétní terminál by mohlo Česko využívat, zatím Kajzler nespecifikoval. „Jednání se vedou o všech možnostech,“ poznamenal.

Německá vláda si pronajala celkem pět plovoucích terminálů. Vedle Lubminu také dva v dolnosaském Wilhelmshavenu, z nichž jeden s kapacitou pět miliard kubíků plynu ročně už byl zprovozněn v půlce prosince. Další se budou nacházet v Brunsbüttelu ve Šlesvicku- Holštýnsku a v dolnosaském Stade. Česko již od loňského září prostřednictvím společnosti ČEZ odebírá plyn získaný z LNG. Tankery ho dovážejí do nizozemského Eemshavenu. ČR má v tamním terminálu rezervovanou asi třetinu kapacity. Terminál bude ještě kapacitu navyšovat.

Podle dřívějších slov generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše pro Právo by však pro Česko bylo lepší diverzifikovat mezi lokalitami. Beneš přitom jako alternativu uvedl právě Německo mimo jiné proto, že by při přepravě plynu bylo nutné překlenout jen jednu státní hranici.

Podle dobře informovaného zdroje Práva se ale ČEZ na jednáních o dodávkách z německého terminálu aktuálně nepodílí.

Většina LNG ze zámoří stále směřuje do Evropy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám