Hlavní obsah

Vláda chce ukončit dohodu s Rakouskem k Temelínu

Právo, Novinky, ČTK, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda považuje melkský proces za ukončený. Na jeho základě se setkávali rakouští a čeští experti nad otázkami spojenými s bezpečností jaderné elektrárny Temelín. Vláda ve středu v noci konstatovala, že proces proběhl v souladu s plánem a rozhodla ukončit činnost komise pro posuzování vlivu elektrárny na životní prostředí.

Článek

Na tiskové konferenci po zasedání kabinetu to řekl vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Ministři dospěli k závěru, že proces nastartovaný dohodou z dolnorakouského Melku v roce 2000 je možné po sedmi letech ukončit a ve vzájemném informování v oblasti jaderné bezpečnosti lze pokračovat už jen na základě standardních mezinárodních dohod.

"Úkoly, které z dohody z Melku vyplývaly v oblasti životního prostředí, byly prakticky splněny. Ty které zbyly, by měly být zapracovány do běžných činností jednotlivých rezortů," řekl ve středu Právu člen vládní komise pro posuzování vlivů JETE Jiří Hanzlíček. Dodal, že za celou dobu trvání nadstandardní spolupráce rakouská strana nevznesla žádné zásadní námitky k vlivům JETE na životní prostředí.

Společný expertní tým pravidelně hodnotil bezpečnost elektrárny a zkoumal její dopady na okolní svět.

Premiér Mirek Topolánek už při pondělním setkání s rakouským kancléřem Alfredem Gusenbauerem řekl, že Česká republika považuje dohody z Melku za naplněné.

Aktivisté chystají další blokády

Odhodlání české vlády uzavřít melkský proces vyvolalo v Rakousku bouřlivé reakce mezi skalními odpůrci Temelína, ale i mezi řadou rakouských politiků. Protitemelínští aktivisté ve středu oznámili další vystupňování blokád, politici varovali Česko před "jednostrannými kroky".

Část rakouské politické reprezentace tvrdí, že česká strana nemůže proces jednostranně ukončit, dokud zůstávají některé otázky z melkské dohody otevřené. Z dohody z Melku přitom nevyplývají žádné právní závazky ani pro Česko, ani pro Rakousko.

Rakouští aktivisté ještě před jednáním české vlády potvrdili, že v pátek zablokují některé z česko-rakouských hraničních přechodů.

Experti českého ministerstva průmyslu a obchodu tvrdí, že všechny problémy, které se v Temelíně v posledních letech vyskytly, nepředstavovaly pro zdraví obyvatelstva a životní prostřední žádné vážné nebezpečí.

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová odmítla další postup komentovat s tím, že jde zcela o politické rozhodnutí. Uvedla však, že poskytování informací rakouským partnerům a veřejnosti je vysoce nadstandardní. "Jejich kvalita i rozsah byly už několikrát rakouskou stranou oceněny," řekla Drábová.

Dohodu z Melku podepsali v roce 2000 tehdejší premiéři Miloš Zeman a Wolfgang Schüssel a o rok později ji potvrdili v Bruselu pod dohledem Evropské komise. Rakousko se v ní mimo jiné zavázalo, že neumožní protestní blokády hranic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám