Hlavní obsah

Vláda by měla mít pravomoc zvyšovat důchody až o 2,7 procenta, navrhla ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet by měl mít možnost zvyšovat důchody až o 2,7 procenta, než uvádí vládní penzijní novela, navrhla v úterý ČSSD. Jiný způsob valorizace starobních penzí chce prosadit opoziční ODS. Dolní komora by mohla o podobě předlohy rozhodnout ještě na nynější schůzi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová a šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák

Článek

„Vládní návrh by podle ekonomických ukazatelů neumožňoval příští rok valorizaci ani o 200 korun,“ uvedl předseda klubu ČSSD Roman Sklenák.

Důchody se v Česku podle zákona zvyšují vždy od ledna, a to o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Tyto ukazatele za poslední období byly nízké, takže měsíční penze letos vzrostla v průměru o 40 korun. Zákonodárci proto přidali důchodcům jednorázově pro tento rok 1200 korun navíc.

Vláda v minulosti možnost schválit i vyšší než zákonnou valorizaci měla. Novela to ale před několika lety zrušila. Kritici této pravomoci poukazovali na její možné zneužívání například před volbami.

ODS má jiný způsob

„Není to žádný vynález ČSSD, toto zmocnění platilo v této zemi asi 15 let a za tu dobu to použila vláda dvakrát. Nikdo se nemusí obávat zneužití,“ slibovala ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Občanští demokraté navrhli zvýšit základní výměru důchodu z nynějších devíti procent na 9,5 procenta, nebo na deset procent. Letos činí podle zdůvodnění 2440 korun, pokud by platil požadavek ODS, bylo by to 2570 nebo 2710 korun. Vydělali by na tom hlavně lidé s nižšími penzemi, uvedli autoři Vladislav Vilímec a Adolf Beznoska.

Dále navrhují, aby se důchody meziročně valorizovaly nejméně o 1,2 procenta. Vláda by současně dostala právo zvýšit penze až o 1,8 procenta v případě, že by se takové valorizace nedosáhlo zákonným rámcem. Musela by si ale vyžádat souhlas sněmovního rozpočtového výboru.

Výběr článků

Načítám