Hlavní obsah

Vítkovické slévárny poslaly samy sebe do insolvence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ostravská společnost Vítkovické slévárny na sebe u Krajského soudu v Ostravě podala insolvenční návrh. Úpadek chce řešit reorganizací, se kterou souhlasí většina věřitelů.

Foto: Vítkovické slévárny

Jedním z provozů Vítkovických sléváren je i obrobna.

Článek

Do dluhů se slévárny dostaly kvůli válce na Ukrajině, vlivem dramatického nárůstu cen energií a celkově nepříznivé situace ocelářského průmyslu v Evropě.

V insolvenčním návrhu společnost sdělila, že eviduje závazky ve výši téměř 732 milionů korun, přičemž největšími věřiteli jsou banky.

„Přišli jsme o odbyt na Ukrajině a v Rusku, kde jsme měli významné obchodní partnery, tíží nás drahé energie i slabší poptávka, ale věříme, že firma má stále perspektivu,“ míní Petra Štefková, ředitelka Vítkovických sléváren. Podle jednatele firmy Josefa Ihnáta má společnost jedinečné know-how, vysoce kvalitní produkty, dobré postavení na trzích a zkušený tým lidí. „Chceme si udržet obchodní partnery i zaměstnance,“ přislíbil.

Liberty s odstavenou vysokou pecí mlčí, co plánuje dál. Kraj chce odpověď do týdne

Ekonomika

Reorganizační plán, který připravilo vedení spolu s poradci a krizovým manažerem a pro nějž hlasovali všichni zajištění a většina nezajištěných věřitelů, předpokládá zachování výroby válců.

„Plán je postaven na kombinaci zachování provozu restrukturalizované divize slévárny válců, vstupu investora a rozprodeje majetku divize slévárny odlitků, která už ukončila výrobu. Naším cílem je zachovat výrobní činnost a úspěšně provést ozdravný proces, po kterém se podnik bude moci rozvíjet,“ nastínil Ladislav Musil, krizový manažer a jednatel společnosti Vítkovické slévárny.

Vítkovické slévárny patří k nejvýznamnějším slévárenským společnostem a výrobcům válců ve střední a východní Evropě, jako jediný český výrobce disponují technologií odstředivého lití válců. Roční výroba se pohybuje kolem šesti tisíc tun válců. Firmu vlastní fyzická osoba prostřednictvím společnosti IC TRADE. Vítkovické slévárny zaměstnávaly v posledních letech kolem 300 lidí, aktuálně po ukončení ztrátové výroby odlitků se jejich počet snížil na 180.

Soud vyhlásil moratorium na majetek Vítkovických sléváren

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám