Hlavní obsah

Vítkovice Steel zmodernizovala narážecí pec

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkušební provoz Narážecí pece číslo 2 na válcovně Kvarto 3,5 spustila v úterý společnost Vítkovice Steel. Pec prošla letos generální opravou a modernizací, firma do ní investovala 196 miliónů korun, přičemž 125 miliónů uhradila evropská dotace.

Vítkovice Steel zmodernizovala narážecí pecVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Po sedmi letech to je první významná investice velkého rozsahu. Příjemné na tom je, že se nejenom jedná o novou pec, o nové zařízení, ale také, že to zařízení přispívá k ochraně životního prostředí významným způsobem,“ upozornil předseda představenstva Vítkovice Steel Dmitrij Ščuka.

Dodal, že firma touto investicí chce potvrdit, že má v Ostravě dlouhodobé plány a že bude i do budoucna součástí ostravského průmyslu. „A další velké investice plánujeme, akcionáři předběžně schválili do roku 2020 investice přesahující miliardu korun,“ oznámil.

Modernizace narážecí pece, která sloužila od roku 1972, začala v únoru letošního roku. Pec slouží k ohřevu bram (vsázek) na 1150 až 1250 stupňů Celsia, ze kterých se následně válcují plechy.

Výroba plechů má růst o třetinu

„Modernizace pece spočívá zejména v tom, že jsme ji vybavili lepšími, efektivnějšími hořáky a systémem řízení, který dokáže optimalizovat spalovací podmínky, jsme dosáhli toho, že jsme snížili spotřebu zemního plynu o zhruba 30 procent, a v důsledku toho jsme dosáhli snížení emisí oxidů dusíku o zhruba 22 tun ročně. Což bude pokles o nějakých asi 40 procent,“ vysvětlil ředitel projektové kanceláře Vítkovice Steel Václav Loučka.

Foto: Pavel Karban, Právo

Předseda představenstva Vítkovice Steel Dmitrij Ščuka před zmodernizovanou narážecí pecí.

Podle Ščuky by se výroba plechů ve Vítkovice Steel mohla v příštím roce rozšířit o 30 až 35 procent. Letos přitom firma vyrobí asi 420 tisíc tun plechu. „Nárůst výroby se odrazí i v nárůstu zaměstnanosti,“ slíbil předseda představenstva. Jedním dechem dodal, že zatím neví, kolik zaměstnanců by mohla společnost, která má mít na konci letošního roku 909 pracovníků, nabírat.

„Rozhodnutí by mělo padnout v lednu nebo únoru,“ řekl a připojil, že ještě letos potřebuje najít asi 50 zaměstnanců na další směnu na těžkou profilovou trať.

„Najít lidi je složité. Největší nedostatek pociťujeme u běžných profesí jako jeřábníci, svářeči a podobně,“ objasnil předseda představenstva.

Foto: Pavel Karban, Právo

Zkušební provoz zmodernizované Narážecí pece číslo 2 spustila v úterý společnost Vítkovice Steel. Byl u toho i předseda představenstva firmy Dmitrij Ščuka (uprostřed).

V příštích pěti letech chce firma investovat do modernizace dalších provozů více než miliardu.

„V plánu je řada ekologických projektů menšího rozsahu, máme připraveny konkrétní investice do těžké profilové tratě, to znamená výroba štětovnic, které by měly umožnit rozšíření portfolia a zvýšení objemu výroby. U investic do výroby plechu jsme zatím na úrovni přípravy koncepce, tam se ty rozsáhlejší investice budou realizovat někdy v letech 2018, 2019,“ nastínil Ščuka.

Vítkovice Steel patří skupině soukromých investorů, firmu koupili v dubnu 2014 od ruské skupiny Evraz Group. Letos v září uzavřela společnost provoz ocelárny, v ní pracovalo více než 270 lidí. [celá zpráva]

Firma ale zatím nerozhodla, co s pozemkem po ocelárně, kterou dosud nezbourala, udělá. Buď ho prodá, nebo sama využije. Podle Ščuky přichází v úvahu i společný podnik s dalším investorem, do něhož by Vítkovice Steel vložily právě pozemek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám