Hlavní obsah

Vítkovice Steel válcují plechy také z brazilské oceli

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

První dodávku ocelových bram, polotovarů pro výroby tlustých plechů, z Brazílie, začala ve středu před polednem zpracovávat válcovna 3,5 Kvarto patřící společnosti Vítkovice Steel. Ta ročně spotřebuje přes půl miliónu tun bram, přičemž už od příštího roku by měla z Brazílie dostat asi 200 tisíc tun bram ročně.

Ve Vítkovicích válcují bramy z BrazílieVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Ocelové „panely“ dodává do ostravské válcovny společnost Compania Siderúrgica de Pecém, ta vyrábí bramy od letošního května.

„Oni hledali odbyt pro nově spuštěnou výrobu, my dalšího alternativního dodavatele, protože Ukrajina nebyla spolehlivá,“ vysvětlil předseda představenstva Vítkovice Steel Dmitrij Ščuka, jak došlo ke spojení brazilské firmy s Vítkovice Steel.

Firma dosud nakupovala bramy od několika dodavatelů, mimo jiné z Ruska, Slovenska či Ukrajiny. Právě u ukrajinských bram nebyly dodávky spolehlivé a podle Ščuky nebyly v poslední době v dostatečné kvalitě.

Foto: Pavel Karban, Právo

Plechy z prvních brazilských bram začala válcovna 3,5 Kvarto, patřící společnosti Vítkovice Steel, válcovat ve středu před polednem.

„Dodávky z Brazílie jsou pro nás důležité, protože nám umožní značným způsobem diverzifikovat zdroj naší strategické suroviny. Zajistí stabilitu a v případě výpadku jednotlivých dodavatelů nebude ohrožena výroba, včasnost dodávek ani jejich kvalita,“ dodal.

Z Brazílie do Ostravy dorazí bramy do tří týdnů. „Je to daleko, ale rozdíl mezi tím, kdy dovezete bramy z Turecka či Ruska nebo z Brazílie, je zcela marginální,“ míní Ščuka s tím, že v současnosti odebírají bramy asi od pěti dodavatelů. Bramy začaly Vítkovice Steel kupovat poté, co loni na podzim uzavřely ztrátovou ocelárnu.

Vítkovice Steel vyrábí tlusté plechy a profily, zaměstnávají přes tisíc lidí. Podle Ščuky mají v současnosti problém s některými profesemi. „Velký problém je sehnat například jeřábníky a paliče,“ připojil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám