Hlavní obsah

Vítkovice Steel chce od státu koupit 19 firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O většinový státní podíl společnosti Vítkovice Steel má zájem 19 firem. Většinou se jedná o zahraniční strategické investory. Seznam firem, které se o společnost zajímají, ale Fond národního majetku (FNM) nezveřejnil.

Foto: Zlínský kraj

Lucie Bakalová

Článek

„Uchazeči, kteří vyjádřili zájem o koupi státního podílu ve společnosti Vítkovice Steel, pocházejí jak z řad strategických investorů, tak z okruhu dlouhodobých finančních investorů, přičemž počet zahraničních strategických zájemců jednoznačně převažuje,“ sdělila mluvčí FNM Petra Krainová. Stát předpokládá, že z prodeje Vítkovic získá asi 4,5 miliardy korun.

Jedním ze známých uchazečů jsou Třinecké železárny. „Vyhodnotili jsme seriózně potenciální uchazeče a zjistili jsme, že náš podnikatelský program by měl zaujmout,“ řekl ČTK šéf dozorčí rady třineckých železáren Tomáš Chrenek. Zájemci měli čas podat nabídku do konce ledna, informace k privatizaci si budou vyzvedávat do poloviny února.

Vítkovice může podle návrhu ministerstva financí koupit každý podnik, který s ní, nebo s jejím majitel, společností Osinek, není v soudním sporu. To by mohlo vyšachovat jednoho ze zájemců, firmu Mittal, která už v ČR vlastní Ispat Novou huť. Ta se s Vítkovicemi soudí o platby za surové železo.

O přezkoumání této podmínky požádá firma Mittal EU. Stát se brání tvrzením, že v informačním memorandu by firma mohla získat informace, jež by pak využila při soudním sporu.

Reklama

Související témata:

Související články

Stát odstartoval prodej Vítkovice Steel

Zájemci, kteří chtějí koupit 99procentní podíl ve spoelčnosti Vítkovice Steel, mohou podávat nabídky do konce ledna. Stát, který Vítkovice ovládá...

Výběr článků

Načítám