Hlavní obsah

Vítkovice se přehouply do zisku, úpis nových akcií se nekoná

Právo, ČTK, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost Vítkovice a. s., po předloňské ztrátě 3,2 miliardy korun dosáhla loni zisku před zdaněním 162,8 milionu korun. Výsledky v pondělí schválila valná hromada. Na té se ale nerozhodlo o úpisu nových akcií, proti kterému byli menší akcionáři.

Foto: Vítkovice

Ocelárna Vítkovice Heavy Machinery

Článek

Firma ostravského podnikatele Jana Světlíka loni vytvořila tržby 164,7 milionu korun, informovala mluvčí společnosti Eva Kijonková. O rok dříve činily tržby firmy 336,3 milionu korun. Ve výsledku se podle ní promítlo zejména rozpuštění části opravných položek, které tvořila kvůli zárukám za firmy ve skupině.

Firma se v posledních letech potýkala s insolvencemi některých svých dceřiných společností. Dřívější strojírenský holding prodělal zásadní proměnu, nyní se zabývá hlavně developerskými projekty, správou nemovitostí nebo IT.

Navýšení kapitálu se nekonalo

Valná hromada však nerozhodla o záměru představenstva zbavit se části starých závazků z ručení za úvěry dceřiných firem úpisem nových akcií. O navrhované operaci akcionáři diskutovali do pondělních pozdních večerních hodin, až se zástupce hlavního akcionáře zdržel hlasování, a tak zvýšení kapitálu nakonec nebylo schváleno.

To označila za vítězství drobných akcionářů společnost KKCG Industry, podle které šlo o „další pokus o tunelování firmy“. KKCG vlastní ve firmě zhruba desetinový podíl.

„Během valné hromady vyšlo najevo, že Vítkovice a.s. disponují rozsáhlým majetkem a žádný nový kapitál nepotřebují. To vyplynulo přímo z vyjádření představenstva firmy. Toto i další zjištění prokázala, že návrh na úpis nových akcií je účelový, a zároveň potvrdila správnost postupu stávajících akcionářů, kteří usilovali o zabránění úpisu z důvodu nutnosti finanční stabilizace firmy,“ řekla mluvčí KKCG Industry Dana Dvořáková.

Společnost Vítkovice Heavy Machinery skončila v konkurzu

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám