Hlavní obsah

Visa a MasterCard musí lidem vrátit 800 miliónů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO

Karetní asociace MasterCard a Visa musejí americkým spotřebitelům zaplatit zhruba 800 miliónů dolarů. Rozhodl o tom Nejvyšší soud státu Kalifornie, podle něhož je částka pokutou za to, že Američané museli platit skryté poplatky při placení kartami v zahraničí.

Foto: Martina Žáčková

Svezení na lodi či hausbótu je zvláště pro děti nezapomenutelný zážitek.

Článek

Soudce Ronald Sabraw tak dokončil kauzu, která je rozhodnutá už od února. Případ se týká jednoprocentní přirážky, kterou Visa i MasterCard zatěžovaly platby kartami v zahraničí, respektive ty platby, které byly prováděny v cizí měně a poté vyžadovaly převod na dolary, podotýká agentura AP. Asociace podle soudu příplatek za směnu aplikovaly už od roku 1996, a proto nyní musejí zpětně nahradit všechny škody.

Právníci amerických spotřebitelů tak vyhráli spor, který se vlekl asi tři roky. Milióny držitelů karet tak byli mylně informováni o způsobu placení za nákupy v zahraničí. "Dny šikanování a malých krádeží ve velkém se pro MasterCard a Visa blíží ke konci," řekl právní zástupce Jim Baum. Ten je jen jedním z několika právníků, kteří americké spotřebitele ve sporu s asociacemi zastupovali.

Právníci původně podali žalobu na návrh kalifornského občana Adama Schwartze. Visa, která má sídlo v kalifornském Foster City, i MasterCard se sídlem v New Yorku, se chtějí proti rozhodnutí odvolat. Firmy totiž tvrdí, že během pěti měsíců, kdy se přelíčení konalo, neměl proti nim námitky nikdo ze spotřebitelů.

Související témata:

Výběr článků

Načítám