Hlavní obsah

Vínu škodily mrazy i sucho. Světová produkce bude nejnižší za více než 50 let

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová produkce vína bude letos kvůli rozmarům počasí nejslabší za více než 50 let, odhadla v pondělí Mezinárodní organizace vinné révy a vína (OIV). Mrazy a sucha poškodily úrodu hlavních západoevropských producentů vína i vinice v tuzemsku. Víno na pultech obchodů proto zřejmě podraží – výrazněji se to odrazí u známých zahraničních značek.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Vinice v Toskánsku

Článek

Světová produkce vína podle OIV letos klesne o osm procent na 247 miliónu hektolitrů, což by bylo nejméně od roku 1961, uvedla agentura Reuters.

Důvodem je především letošní extrémní počasí v Itálii, Francii a Španělsku, což jsou přední světoví producenti vína. V Francii se očekává propad produkce téměř o pětinu, ve Španělsku o 15 procent.

Slabší úrodu než loni očekává i Svaz vinařů ČR. „Úroda bude letos podprůměrná, na množství určitě horší než loňská. Kvalita by měla být standardní, tedy dobrá až velmi dobrá,“ řekl Novinkám prezident svazu Tibor Nyitray.

Dražší bordeaux?

Úrodu českých a moravských vinařství podle něj podobně jako ve Francii či v Německu postihly jarní mrazy a letní sucha. Kvůli o něco nižší úrodě hroznů se očekává u vína z tuzemské produkce mírné zdražení v jednotkách procent, tedy do deseti korun na sedmičku vína.

Rozmary počasí dopadly na tuzemská vinařství různě – některá přišla skoro o všechnu úrodu, jiná vyvázla téměř bez úhony. Výraznější deficit vína nehrozí také díky zásobám vín předchozích ročníků.

Výrazněji podle Nyitraye podraží vína z dovozu, hlavně z Francie. „Máme nejnižší úrodu vína v Evropě za 20 let. Některých vín bude nedostatek, třeba i vín z Burgundska či z Bordeaux, možná i u vín ze severu Itálie. U značkových kvalitních vín dochází k výraznějším nárůstům až o desítky procent,“ dodal Nyitray.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám