Hlavní obsah

Vína se letos na Moravě vyrobí až o pětinu méně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vinobraní na Moravě je v plném proudu a vinaři hlásí první výsledky. Podle bleskového průzkumu Vinařské unie ČR jsou hrozny kvalitní, ale je jich méně, a to o deset až dvacet procent oproti loňské sklizni. Zároveň slábne zájem o výkup hroznů.

Foto: Miroslav Homola, Právo

I když se kvůli vlivům počasí a také ekonomické situaci vyrobí letos méně vína, podle předpokladů vinařů by mohlo být ve velmi dobré kvalitě

Článek

Letošní rok se podle vinařů zařadí mezi jeden z nejsložitějších. Problematický byl vysoký počet dnů s nadprůměrnými denními teplotami v létě, které uváděly révu vinnou do „klidového režimu“ a zabrzdily fotosyntézu. Tam, kde panovaly nejvyšší teploty a sucho, došlo i k zabrzdění růstu bobulí. Ty mají nyní při sklizni nižší velikost a méně šťávy.

„I když po několika suchých letech letos spadl dostatek vody, extrémní počet horkých dnů nejen v létě, ale i v září způsobil, že hrozny mají méně šťávy a jsou menší. Lepší parametry mají bobule tam, kde jsme použili hlubokokořenící směs pro udržení vody v krajině,“ řekl Právu Libor Výleta, ředitel vinohradnictví společnosti Bohemia sekt.

„Letošní sklizeň bude určitě nižší, než byla v roce minulém. Odhadujeme pokles o patnáct až dvacet procent. Menší množství hroznů se však pozitivně promítlo do jejich kvality. Přírodní cukernatost je o malinko větší a zdraví hroznů je také dobré,“ popsal David Šťastný, ředitel CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice.

I pod Beskydami mohou dozrát kvalitní hrozny

Muži

„I my pozorujeme, že vlivem počasí mají hrozny menší velikost. I když je kvalita zatím slušná, nyní bychom uvítali nedeštivé počasí, takové to pravé babí léto,“ doplnil Bořek Svoboda, ředitel Zámeckého vinařství Bzenec.

Slábne zájem o výkup hroznů

Pro moravské vinaře je letošní rok složitý i kvůli pokračující nepříznivé ekonomické situaci, která ovlivňuje chování spotřebitelů, růstu nákladů a nejistotě ohledně dopadů legislativních změn.

Hrozba zavedení spotřební daně, zrušení možnosti daňového odpočtu při koupi vína jako dárku pro firmy a celkové obavy z dalšího vývoje se pak projevují také v klesajícím zájmu o nákup hroznů od ostatních pěstitelů.

„Letos budeme zcela jistě vykupovat hrozny v daleko menší míře než v předchozích letech. Důvodem je nejistá situace v otázce spotřební daně na tichá vína, ale také měnící se nákupní chování spotřebitelů,“ vysvětlil Svoboda.

Za menším zájmem o výkup hroznů je také skutečnost, že poněkud klesá prodej moravských vín a vinaři se tak budou více snažit o prodej dosavadních zásob.

Hon na vinaře je nechutný, říká šéf svazu Chlad

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám